Har småpartierna existensberättigande?

Henrik Alexandersson ställer en viktig fråga på sin blogg: Har centern något existensberättigande?

Han tar upp centern som exempel och svarar nej på den frågan. Jag håller helt med. Det var liknande saker jag framförde till en högre c-tjänsteman som jag träffade under en lätt berusad kväll för ett tag sedan.

Tjänstemannen var väldigt besviken på fp och tyckte att c tog ett stort ansvar för att hålla ihop alliansen m m. Jag var lite lätt dryg men ärlig och sa till tjänstemannen att det inte syns utåt. Jag sa också att centern hade massor med bra personer men att det hände för lite. Man kan inte rösta på ett parti för att man hoppas att de liberala krafter ska sluta låtsas.

Och precis som Henrik Alexandersson skriver känns det som den enda konsekvensen av Annie som partiledare blev att hon tog avstånd från många av sina liberala ståndpunkter. Precis som Federley.

För kd är svaret samma – de har inget existensberättigande. De ägnar sig åt att tjabbla internt istället för att ägna sig åt politik. De skulle kunna bli framgångsrika om de körde en värdekonservativ linje, men det vill inte partiet.

Så till fp. De har faktiskt egna frågor. De driver en liberal ekonomisk politik. De är israelvänner. Nackdelarna med partiet är en förmyndarlinje i folkhälsofrågor samt en okritiskt eu-positivism. Men det finns faktiskt skäl att välja fp.

Det där inte moderaternas fel att småpartierna är små. Det är deras eget ansvar. De har för det mesta ingen tydlig politik, och kommunicerar för dåligt. Då blir det så här.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.