Arabisk vår blir islamistisk vinter

 Wolfgang Hansson skriver mycket bra om utvecklingen i Egypten:

De som hoppas på någon form av västerländsk demokrati löper stor risk att få sina drömmar krossade.
Kanske har egyptierna röstat bort demokratin redan innan den införts.
Facit i regionen ett år in på den arabiska våren ser inte heller alltför upplyftande ut. I Syrien skjuts demonstranter ihjäl dag efter dag medan Kina och Ryssland stoppar alla försök från världssamfundet att ingripa.
I Libyen fortsätter olika miliser att slåss mot varandra. I Jemen har presidenten avgått men upproret fortsätter.

Några som helt verkar sakna denna insikt i situationen är korrespondenterna Cecilia Uddén och Bitte Hammargren som stjärnögt twittrar om de folkliga demonstrationerna på Tahrirtorget?

Hammaren skriver faktiskt också i SvD: Tillbaka på Tahrirtorget

De som valde att fira i första hand ser glaset som halvfullt. De ser hur mycket som förändrats, att människors rädsla har släppt, att ett val kunnat hållas som inte var uppgjort på förhand, att militärledningen lovat benåda 2 000 av de fängslade samt att undantagslagarna ska hävas (med undantag för ligister, som det heter) samt att parlamentet ska få lagstiftande makt. 

Och senast i juni ska presidentval hållas. Då har också militärledningen lovat att överlämna den verkställande makten, men fram tills dess är det militärledningen som styr bakom det kabinett som de utsett med en gammal Mubarakman som premiärminister, Kamal Ganzouri.

Salafisterna och muslimska brödraskapet har egen majoritet i Egyptens parlament. Då ska man vara rejält naiv för att kunna se glaset som halvfullt.

Jag tycker det är oseriöst att skriva på det sätt som Hammargren gör. Lyssnade man på nyheterna under den arabiska våren fick man bilden av verklig demokratiskt förändring. Hon ger fortfarande samma bild.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.