Svenska Freds är naiva

Organisationen Svenska Freds- och skiljedomsföreningen beklagar att Sverige nu sålt JAS:

– Beslutet är ett steg i fel riktning som bidrar till ökad militär upprustning i både Sverige och Schweiz för åratal framåt, säger Anna Ek, ordförande i Svenska Freds. […]

Den schweiziska organisationen ”Switzerland without an army“ kritiserar beslutet […]

Någon lustigkurre har skrivit upp mig på en epostlista för denna organisation, eller också tycker organisationen själv att jag ska ha deras brev.

Jag blir provocerad av en organsation som Svenska Freds, som verkar för att Sverige ska nedrusta sin militär och dessutom verkar uppfatta detta som en moralisk ståndpunkt.

Anledningen att demokratierna i världen har arméer beror på att det finns diktaturer i världen. Det finns länder som Iran, som hotar hela västvärlden. Det finns länder som Ryssland, som dammar av kalla krigets retorik och är ett implicit hot mot sina grannländer. I Sveriges direkta närområde finns brutala diktaturer som Vitryssland.

Vad är då svenska Freds lösning på dessa problem? Jo – vi ska avrusta vårt försvar. Vad som sen ska hända är oklart.

Det som garanterar vår demokrati och våra mänskliga rättigheter är en stark militär. Det är en grundläggande förutsättning för den politiska debatten. Denna grundförutsättning har Svenska Freds- och skiljedomsföreningen missat.

Absurt – och gissningsvis helt skattefinansierat.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.