Dokumentär: Anti Semitism in the 21st Century

På youtube finns en mycket intressant dokumentär: Antisemitism in the 21st century:

Flera andra bloggare har uppmärksammat denna film: Anna Ekström, Mina Tankar och Fredsprocessen.

Det är ovant att se en såpass lång film på youtube, men jag tycker den är sevärd. Filmen ger en introduktion till antisemitismens historia och hur den har växt och kunnat bli så stark som den är idag.

Mycket fokus ligger på arabvärlden och den antisemitism som finns där idag. Filmens tes är att arabvärldens antisemitism inte från början var religiöst motiverad. Genom kristna missionärer till Jerusalem kom den flammande kristna antisemitismen in. Den kristna antisemitismen ger judarna en särskild ställning som kristusmördare.

Filmen menar också att arabvärldens judehat verkligen tog fart när Israel vann flera militära slag mot arabvärlden. Då blev konspirationsteorierna ett sätt att förklara nederlaget.

En kritik mot filmen var att det var svårt att följa när olika deltagare var där för att bära fram en poäng, eller när de var där som avskräckande exempel. En palestinsk professor menade till exempel att antisemitismen på västbanken kom genom att Israel stulit palestiniernas land.

Hursomhelst var filmen mycket informativ och sevärd. Lägg en timme på denna film om du har möjlighet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.