Bosättningar moraliskt och legalt

TT rapporterar om att Israel planerar nya bosättningar på Västbanken och i Östra Jerusalem:

Israels bostads- och byggnadsdepartement lade på söndagen fram anbud för byggandet av mer än 1.000 bostadsenheter i östra Jerusalem och på Västbanken.

En talesman för departementet, Ariel Rosenberg, säger till AFP att bosättningarna presenterats som ”en uppföljning” av palestiniernas försök att vinna fullt erkännande i FN.

”Detta nya koloniala beslut av den israeliska regeringen, som vi fördömer, undergräver insatserna för att skapa fred i regionen”, sade den palestinska presidentens talesman Nabil Abu Rudeina.

Enligt departementets wbbsida handlar det om 500 enheter i stadsdelen Har Homa i östra Jerusalem och mer än 500 i två bosättningar på Västbanken.

 Det internationella samfundet betraktar alla bosättningar i territorier som ockuperas av Israel sedan juni 1967 som olagliga, oavsett om de har statligt godkännande eller inte.

Det är mycket prat om bosättningar. Jag vet inte om det stämmer som TT skriver att “det internationella samfundet” betraktar

“alla bosättningar” som olagliga.

Rimligtvis är detta en tvistefråga. Jag tycker det är bra att kalla Västbanken och Östra Jerusalem som omstritt istället för ockuperat. Israel har under lång tid försökt få till ett fredsavtal för att bli av med en del av områdena. Palestinierna har vägrat.

Det är ganska pikant att läsa att palestiniernas representant anser att dessa bosättningar undergräver insatserna för att skapa fred. Vilka insatser menar Abu Rudeina mer specifikt? Palestinierna vägrar att ens sätta sig ned och förhandla med Israel om fred.

Utöver detta förkastar de grundförutsättningen för Israels existens – att erkänna landet som en judisk stat. Man kräver att landet ska översvämmas med miljoner ättlingar till människor som en gång flydde från Israel. Inte flyktingar i vanlig mening, utan palestinska flyktingar med en egen definition.

Det palestinska ledarskapet är inte inriktade på fred. Israel saknar en reell fredspartner. Är det då så konstigt att man bygger i de områden där judar bott genom tiderna? Att Jordanien tog marken och kastade ut alla judar kan knappast anses vara ett giltigt skäl för att upphäva judarnas rätt till den mark de bebott under generationer.

Om palestinierna plötsligt skulle ändra spår och börja sträva efter en tvåstatslösning skulle det heller inte vara några större problem med judar på västbanken.  Judar och palestinier kan båda vara medborgare i en demokratisk palestinsk stat – precis som i Israel.

Den allmänna debatten om israel och palestina är förvriden. Det som är verkligheten är att den palestinska sidan vägrar erkänna israels rätt att existera. Det är inte en åsikt, det är ett faktum.

Om man tar hänsyn till verkliga fakta blir det svårt att se vad det är som är så fel med bosättningar.

Se gärna Danny Ayalons ständigt aktuella film “The truth about the West Bank“:

PS: Kan inte få till paragraferna i detta inlägg, WordPress verkar ha ballat ur. Kanske en ny feature i 3.3 att man inte kan göra radbrytningar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.