Arabvärldens syrienobservatör delaktig i folkmord

Det har känts konstigt men positivt att se att arabvärlden har varit hård mot Syrien. Nu har man skickat observatörer, men det blodiga våldet fortsätter. Kanske är det inte så konstigt när man tittar närmare på vem som leder arabvärldens observatörer. Från Foreign Policy:

“I am going to Homs,” insisted Sudanese Gen. Mohammad Ahmed Mustafa al-Dabi, the head of the Arab League observer mission, telling reporters that so far the Assad regime had been “very cooperative.”

But Dabi may be the unlikeliest leader of a humanitarian mission the world has ever seen. He is a staunch loyalist of Sudan’s President Omar al-Bashir, who iswanted by the International Criminal Court for genocide and crimes against humanity for his government’s policies in Darfur. And Dabi’s own record in the restive Sudanese region, where he stands accused of presiding over the creation of the feared Arab militias known as the “janjaweed,” is enough to make any human rights activist blanch.

Jonathan Tobin på Commentary Magazine kommenterar:

The irony of sending a war criminal to try and stop the commission of war crimes is lost on the Arab League. It is also lost on Syria’s dissidents who continue to be killed and harassed by the government with the so-called monitors doing nothing.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.