Svåra kompromisser för Läkare utan gränser

Läkare utan gränser har släppt en bok om de svåra kompromisser som organisationen har gjort.

A controversial new book produced by one of the world’s best-known aidagencies, Médecins sans Frontières, lifts the lid on the often deeply uncomfortable compromises aid organisations are forced to make while working in conflicts.

How humanitarian aid organisations work – and the sometimes unintended consequences of their actions – has been brutally cross-examined in recent years, not least by the critical Dutch author Linda Polman. […]

Launched to mark the 40th anniversary of the founding of the medical aid agency, the book offers a rare and unflinching portrait of some of MSF’s most difficult recent operations, including in Sri LankaSomalia,Burma, Pakistan and Gaza.

Gudmundson rapporterade om en av dessa kompromisser, hur Läkare utan gränser betalade “skatt” till de somaliska islamisterna i al-shabab

In Somalia, MSF was forced to run many operations by “remote control” because of the risk from Islamist fighters. In 2009, MSF was subjected to a 5% tax on the salary of all MSF employees by the al-Qaida linked al-Shabaab militia, not to mention “registration” costs of $10,000 (£6,300) per project, a $20,000 tax every six months and was told to dismiss all female employees.

Benoit Leduc, head of mission for MSF, France, told the Guardian: “Each al-Shabaab demand leads to more discussions on the restrictions we are prepared to accept or that it is reasonable to accept in such a complex situation …

“[But] insofar as al-Shabaab controls the majority of the country and Mogadishu in particular [at the time Leduc is speaking of], all we can do is accept reality. It is crucial that our patients are not selected on the basis of their allegiance or membership of certain groups, and that we don’t choose whom we talk to – including those claiming to be from al-Qaida.”

Men detta var alltså inget gräv av The Guardian, utan ett utdrag ur Läkare utan gränsers självkritiska bok.

Jag har nyligen gått med på att bli månadsgivare till Läkare utan gränser. Det ser jag som ett beting till mig själv att kritiskt granska denna organisation. Men detta stärkte snarare min bild – starkt av organisationen att gå ut med en så stark självkritik och öppna för debatt.

Så här skriver biståndsdebattören Fredrik Sgerfeldt om Läkare utan gränser:

Den biståndsorganisation som är öppnast med problemen, och som också lämnar områden när deras verksamhet riskerar göra mer skada än nytta är Läkare utan gränser (MSF). Läkarna är ärliga och moraliskt anständiga nog att inse att när deras närvaro föder strid, stöder förtryck eller göder massmord, då är det bäst att dra sig ur.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.