Kristna förföljs i Egypten

Anna Ekström skriver om förföljelsen av kristna i Egypten:

I tidigare inlägg har jag berättat om Egypten, dess konspirationsteorier, antisemitism, antisionism och antikristna attityder.

André Aciman väver i New York Times  samman allt detta med landets ekonomiska problem till en levande och välskriven berättelse om ett land präglat av misstänksamhet.

De hundra tusen judarna är sedan länge borta – med undantag för några få personer – och med dem en del av den egyptiska kulturen. Nu dödas och flyr kristna, särskilt kopter, och med dem ytterligare en värdefull del av den egyptiska kulturen. […]

Hittills har ungefär ett hundra tusen kristna redan flytt och man räknar med att minst lika många flyr inom den närmaste framtiden. Bland dem som stannat kvar är oron för framtiden stark.

Hon citerar en artikel i Global Post

The demonstration in Cairo had confirmed Copts’ longstanding — and debilitating — fear: When they mobilize, they are struck down, even killed.[…]

Nazlet Ebeid’s residents say they are afraid, that they live every day with worry. “I have a feeling of, I might be next after Maspero,” said Eid Adlee, who was selling snacks.[…]

Down the street is Falajallah, a village where Christians are a majority, though some Muslims live there — and Muslims surround them. There, the Copts tell stories of Muslims shooting at a priest’s home and trying to burn his car. They say the Muslims call them “infidels” and charge that they have no place in Egypt. And during and after meals, at cafes, outside, wherever, the main topic of conversation — sometimes the only one — is fear of being attacked.[…]

After General Hegazy was interviewed about the Maspero killings in the TV interview, a candidate for parliament in the Copt-heavy Shubra area, Mona Makram Ebeid, was asked if Copts’ questions were answered sufficiently. “I don’t represent Copts,” she replied. “I represent Egyptians.”[…]

In the poor Imbaba district of Cairo, Father Timmy Salwas slept at his cathedral to protect it from Islamic extremists who purportedly threatened to attack for 30 days. Samuel Gaber, a guard at the Church of the Virgin Mary in the same district, said that after Muslims set fire to his house of worship in March, killing one of the other guards there, he doesn’t open the door for anyone after 9 p.m.[…]

Det som driver de kristna iväg är alltså religiöst motiverad förföljelse. Alla icke-muslimska Egypter håller systematiskt på att drivas ut – för länge sedan judarna och nu även de kristna.

Jag har tidigare skrivit om egyptiernas inställning till sharialag:

Stödet för att äktenskapsbrytare skall stenas ligger på 82 procent i sagda opinionsundersökning. Stödet för att piska och hugga händer av tjuvar ligger på 77 procent. Klassikern, frågan om man skall avrätta muslimer som lämnar islam? 84 procent tycker att det är en bra idé (PEW 2010, igen). […]

En minoritet, 46 procent, av PEW:s tillfrågade svarade att det aldrig är acceptabelt med självmordsbombningar mot civila för att försvara islam. Andelen som svarar att det är okidoki att självmordsbomba civila litet då och då har mer än fördubblats de senaste tre åren.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.