Expressen: Bort med bosättningar, bort med iransk bomb

Idag skriver Expressens ledarsida om Israel och deras hot om att attackera Iran: Släpp inte bomben

Ett anfall mot Iran skulle riskera ett stort antal israelers liv, och göra landets medborgare betydligt mer utsatta än vad de redan är. Dessutom skulle Iran få den muslimska världens sympatier i ett läge där den arabiska våren har försvagat mullornas ställning.

Det som, till skillnad från ett anfall mot Iran, verkligen skulle kunna göra Israel säkrare är en varaktig, fredlig lösning på konflikten med palestinierna. Så kan Israel skapa goda relationer till andra länder i regionen, och med diplomatiskt stöd i närområdet skulle hotet från Iran minska.

Men Benjamin Netanyahu tycks vara ointresserad av fred. För bara en vecka sedan gav han klartecken till byggandet av 2 000 nya bosättningar i östra Jerusalem och på Västbanken.

Expressens ledarsida är bekymrat över att Netanyahu överväger att anfalla Iran. Det skulle “riskera ett stort antal israelers liv” att anfalla Iran.

Sen kommer en härlig kommentar – “den arabiska våren har försvagat mullornas ställning”. Man häpnar. Exakt var har mullornas ställning försvagats? Islamistiska krafter rycker fram i Tunisien, Egypten, Yemen, Libyen.

Den enda plats där islamisterna har försvagats är i västmedias rosiga skildringar av den arabiska våren.

Sen rullar det på i samma fina stil. Att bomba Iran är ingen bra metod för säkerhet, nej det man ska göra är att skapa fred med palestinierna genom att sluta bygga bosättningar.

Palestinierna har förkastat tre fredserbjudanden från Israel. Efter detta vägrar man att överhuvudtaget förhandla, trots att Israel går med på ett tillfälligt bosättningsstopp. Sedan rundar man förhandlingar med Israel för att skaffa sig en stat ändå genom FN.

Nu kräver man alltså ett fulllständigt bosättningsstopp för att ens sitta ned vid bordet. Det som normalt är resultatet av en förhandling är nu alltså en förutsättning för samtal.

“Bosättningsstopp” betyder i detta fall att all byggnation i judiska samhällen i Östra Jerusalem och Västbanken ska upphöra. Många av dessa så kallade bosättningar är att man helt enkelt bygger till hus inom existerande judiska samhällen som inte kommer tillhöra ett framtida Palestina.

I detta läge ger alltså Expressens ledarsida rådet till Israel att ge efter för de palestinska kraven, eftersom det ger fred. Känns kanske inte helt sannolikt.

Vad som är än mer osannolikt är att denna fred som hux flux skulle uppstå skulle få Iran att nedmontera sina kärnvapen.

Jag måste säga att jag blev förvånad när jag läste  denna analys. Jag får den inte att hålla ihop logiskt eller faktamässigt. Men jag gissar att den för målgruppen framstår som en tung analys av världspolitiken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.