Ana Gina och Melodifestivalen – status

Peter Wolodarski skrev idag om detta på DNs ledarsida, och SKMA återpublicerar hans inlägg: Hur tänkte SVT?

En av programledarna i 2012 år Melodifestival är P3-profilen Gina Dirawi. Hon har en uppmärksammad blogg där hon likställt Israels agerande med Hitlers och skrivit att Förintelsens minnesdag, som markerar befrielsen av Auschwitz, borde göras om till en minnesdag som bland annat uppmärksammar ‘alla palestinier som mördats av sionisterna i Israel’. Kommentarerna till hennes blogg-inlägg är fyllda av historierevisionism och antisemitism. Gina Dirawi är 20 år, men har trots begränsad erfarenhet och extrema åsikter getts detta förtroende att leda Sveriges största tv-program. Det måste ha funnits någon tanke bakom. Vilken?

Elias Gertz på Nyheter 24 fortsätter skriva om händelsen. Idag vid fem släpptes artikeln “Hård kritik mot SVT i Ana Gina-krisen: Fullständiga politiska idioter”

 Situationen förvärras för Gina ”Ana Gina” Dirawi. Den 20-åriga programledaren, som vid flera tillfällen uttryckt sig antisemitiskt, får mothugg från flera ledande debattörer. Budskapet: Hon måste backa, eller lämna sin post.

Och SVTs kommunikationsdirektör kommenterar:

Helga Baagøe betonar att SVT ser det allvarliga i problemet och att de arbetar för att komma fram till en lösning.

– Det är allvarligt för oss att hon uttryckt icke-demokratiska åsikter och det är jag väldigt tydlig med att poängtera. Det känns inte bra, säger hon till Nyheter24.

Hon förklarar att anställda på SVT har rätt att ha ett förflutet i exempelvis ett politiskt parti, men att de under sin anställning på SVT ska vara politiskt obundna – vilket Helga Baagøe påstår att Gina ”Ana Gina” Dirawi varit.

Men som jag skrev i mitt tidigare inlägg gjorde Ana Gina kontroversiella politiska utspel på sin blogg så sent som i augusti i år. Så det som Helga Baagøe påstår är fel.

Det verkar som det hela börjar puttra så smått…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.