Sydsvenskan om Abbas hjältar

I Sydsvenskan igår skrev Mats Skogkär en intressant text. Den handlar om de palestinska fångarna som nyligen släpptes ur israeliska fängelser:

De palestinska fångarnas ”fulla mänsklighet” har inte kommit fram, påpekade den välkända palestinska politikern Hanan Ashrawi i en intervju med Sveriges Radios Mellanösternkorrespondent Cecilia Uddén nyligen.

Ashrawi har rätt. De palestinska fångarnas berättelser förtjänar också att lyftas fram. […]

Wafa al-Biss skulle ha blivit självmordsbombare. Ödet – eller möjligen bombteknikerns slarv – ville annorlunda.

Vid en brand i hemmet 2004 fick al-Biss allvarliga brännskador. Hon vårdades på ett israeliskt sjukhus i Beer Sheva. I augusti 2005, på väg till ett återbesök, greps Wafa al-Biss vid gränsövergången Erez. Hon hade tio kilo sprängmedel insydda i underkläderna.

al-Biss var utsänd av al-Aqsamartyrernas brigader, den väpnade grenen av den palestinske presidenten Mahmud Abbas Fatahrörelse. Hennes uppdrag var att ta sig in på sjukhuset och detonera laddningen.

Dagen efter frisläppandet talade Wafa al-Biss inför entusiastiska skolbarn iGaza. Hon uppmanade dem att följa hennes exempel:

”Och om Gud vill kommer vi att få se några av er som martyrer”, tillade Wafa al-Biss.

Enligt nyhetsbyrån Reuters möttes hennes tal av hurrarop. Barnen viftade med palestinska flaggor och ropade i talkör:

”Vi kommer att offra våra själar och vårt blod för dig, Palestina.”

Jag uppmärksammade tidigare just Wafa al-Bliss tidigare. Hennes humanitet har verkligen inte kommit fram, trots att man har hört hennes historia.

Inte heller de andra exempel som Skogkär tar upp Ahlam al-Tamimi hjälpte en självmordsbombare döda oskyldiga civila. Eller Khaled Gaidi  som skryter om hur han knivdödade oskyldiga civila med en billig kniv.

Men de hyllas av Mahmoud Abbas:

Ramallah hade förra tisdagen åtskilliga tusen palestinier samlats utanför presidenthögkvarteret för att ta emot de fångar som vid frisläppandet förts till Västbanken. Där välkomnades de av Hassan Yousef, Hamas inofficielle ledare på Västbanken, och president Mahmud Abbas, sida vid sida.

”Vi tackar Gud för att ni är tillbaka och för att ni är i säkerhet. Ni är frihetskämpar och heliga krigare för Gud och nationen”, förklarade Abbas.

Som jag skrev om tidigare kommer Abbas också belöna de frisläppta fångarna med ett kontantbidrag.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.