SVT sågas om 9/11-special

Både SvD ledarbloggen och Amerikanskpolitik.se länkar till bloggen Amerikanska nyhetsanalysers låååånga inlägg om SVTs 9/11-special. Det är nog det längsta blogginlägg jag har sett och jag läste faktiskt inte hela.

Det finns en ganska bra TL:DR, alltså sammanfattning i alla fall:

SVT:s heldagssatsning på tioårsdagen efter en av den moderna världens värsta terroristattacker måste i alla väsentliga avseenden underkännas. Som vanligt när satsningar likt detta görs så var strukturen professionell: två studior med två nattbevakande programvärdar – och ett bra flyt mellan gäster, dokumentärer, reportage och live-sändningar gjorde att man med spänning och förväntan hängde med i hela sändningen och intresset hölls onekligen uppe.

Men det räcker inte för att en satsning som denna ska bli bra. Gästerna som inbjudits var uteslutande kritiska antingen till USA i allmänhet (som te x Jan Guillou) eller kritiska till president Bush specifikt (nästan alla andra). På de nio timmar sändningen pågick gavs aldrig i någon enda av de många frågor man diskuterade (Attacken, Afghanistan, Irak, Islam etc) – Bushadministrationens syn på saker och ting. Det var exklusivt bara kritiker som kom till tals. Inte en skymt av de olika informativa kommentarer jag infogat i denna artikel fanns i SVT:s sändning.

Därtill var såväl många av gästerna, såväl som programledarna Claes Elfsberg och Marianne Rundström uppenbart okunniga om väldigt mycket.

Det är så typiskt för svensk public service och känns igen så väl även från mellanösternrapporteringen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.