Bistånd till anti-israellobbyn

NGO Monitor är en viktig aktör för att bevaka tvivelaktigheter hos de många NGOer som finns i mellanöstern. Men nu har de även sträckt ut sin verksamhet till Sverige.

I dagarna släpptes en ny rapport: “The Palestinian Solidarity Movement of Sweden: Taxpayer Money Funds Lobbying of the Swedish Government

  • Agency (SIDA) – funded by the Swedish government – granted the Swedish NGO Palestinian Solidarity Movement (PSM) of Sweden SEK 5,283,000 ($744,021) between 2008 and 2010.
  • Of these funds, SEK 2,038,000 ($287,018) was allocated to PSM’s lobbying projects, which, among other goals, attempt to “influenc[e] Swedish foreign policy.”
  • PSM is also an active promoter of the BDS (boycotts, divestment, and sanctions) campaign which plays a central role in political warfare against Israel and is in contradiction to Swedish foreign policy.

Så vårt bistånd används alltså till att finansiera lobbygrupper som påverkar regeringen. NGO Monitor skriver vidare:

PSM’s annual report (2008-2009) stresses that politicians and government ministers are at the center of the NGO’s lobbying activities:[2] “PSM provides regular and timely information to politicians and officials on the Palestine-issue and the peace process. We [PSM] also have direct contacts with politicians on specific issues which relates to the conflict… We focus particularly on representatives of the Parliamentary Foreign Affairs Committee with requests to write motions, interpellations and questions to the government.”[3] (All translations from Swedish by NGO Monitor)

Sweden’s Minister for International Development Cooperation Gunilla Carlsson has met with the NGO on several occasions.

Detta ämne togs upp för en tid sedan av Daniel Schatz i en op-ed i SvD:

Informationsbidraget till PGS är långt ifrån unikt. Statliga biståndsmedel utbetalades redan 2004 till det stalinistiska Revolutionär kommunistisk ungdom, som även inkasserat stora bidrag från statliga Ungdomsstyrelsen, för en ”solidaritets- och motståndskonferens” för Palestina med en inbjuden flygplanskapare som talare. Svenska kvinnors vänsterförbund mottog 2008 skattemedel för en kampanj mot svensk truppnärvaro i Afghanistan. Globaliseringskritiska Attac fick både 2008 och 2009 hundratusentals kronor för opinionsbildning mot frihandel medan teatersällskapet Teatermaskinen mottog tusentals skattekronor 2004 för en ”motstånds och solidaritetsfestival, som synliggör motsättningar mellan den västerländska koloniseringen/ imperialismen och tredje världen”.

Viktig rapport av NGO Monitor.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.