Trött på dysterkvistar

HAX skriver på Nyheter24: Det här kommer gå åt helvete

 EU:s ledare bygger vidare på ett politiskt lappverk för att få ordning på euro-krisen. Det kan de fortsätta med för evigt – utan att lyckas.

Problemet är nämligen valutasamarbetet (EMU) och den gemensamma valutan (euron) i sig.

Man skapade ett system där länder med olika ekonomier, olika förutsättningar och olika politiska prioriteringar måste ha samma ränta och samma valutakurs. Den idén var dömd att misslyckas redan från första dagen.

Men, nu är vi alltså där. Och allt politikerna kan göra är att pumpa in mer och mer skattepengar i ett svart hål. Är det inte Grekland, så handlar det om Italien, Spanien, Portugal eller kanske Belgien. Det går inte att se något slut på eländet.

Men även om EU klarar biffen går det åt skogen, enligt The Economist:

First, for all the breathless headlines from the IMF/World Bank meetings in Washington, DC, Europe’s leaders are a long way from a deal on how to save the euro. The best that can be said is that they now have a plan to have a plan, probably by early November. Second, even if a catastrophe in Europe is avoided, the prospects for the world economy are darkening, as the rich world’s fiscal austerity intensifies and slowing emerging economies provide less of a cushion for global growth. Third, America’s politicians are, once again, threatening to wreck the recovery with irresponsible fiscal brinkmanship. Together, these developments point to a perilous period ahead.

Johan Norberg skriver också om EU och menar att vi står på gränsen till en avgrund.

Det känns som alla tävlar i att måla fan på väggen just nu. För liberaler tycker jag det är lite besvärande, särskilt Johan Norberg. Han var tidigare optimismens fanbärare – nu liknar han mer en cynisk besserwisser.

Jag säger inte att han har fel. Men det är en del av den liberala själen att se positivt. Jag är faktiskt lite besviken på Johan Norberg. Tänker jag fel?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.