Röda korset tolererar inte judiska symboler

När jag går drottninggatan ned här i Linköping går jag förbi Röda Korsets lokal. Där skyltar de stolt med att deras organisation inkluderar röda korset, halvåmånen och röda fyrkanten.

Vad motsvarar den röda fyrkanten? Jo – röda davidsstjärnan! Men den judiska motsvarigheten till röda korset, Magen David Adom, tillåts inte ha sin religiösa symbol. Från Wikipedia om Magen David Adom:

Organisationen sökte medlemskap i internationella rödakorsrörelsen under många år, men blev nekad fram till 2006. Ärendet har varit kontroversiellt, dels på grund av de muslimska ländernas ovilja att acceptera ett erkännande av den israeliska rörelsen och dels på grund av att Magen David Adom önskat inkludera sin röda davidsstjärna bland de officiella symbolerna i rödakorsrörelsen – något man varit ovillig till.

I och med skapandet av den nya religiöst och politiskt obundna symbolen röda kristallen har frågan löst sig och Magen David Adom har accepterat den som sin symbol parallellt med den tidigare. Internationella Rödakorskommittén beslutade 22 juni 2006 att uppta Magen David Adom som fullvärdig medlem i organisationen, tillsammans med Palestinska Röda Halvmånen

Visst är det så att judiska symboler kan vara kontroversiella för vissa. Och det finns ett namn för den typen av fördomar – antisemitism.

Hur kan det accepteras att Röda Korset diskriminerar på detta sätt?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.