Peres hyllar Abbas

I Haaretz hyllar Israels president Simon Peres den palestinska ledaren Mahmoud Abbas:

President Shimon Peres said Monday that Palestinian President Mahmoud Abbas is the best Palestinian leader Israel could work with toward the goal of resuming the peace process.

“I call on my friend, Palestinian President Mahmoud Abbas, who I respect and acknowledge as the best leader Israel will work with, to return to the negotiating table,” Peres said Monday at a Rosh Hashanah ceremony with foreign diplomats.

Peres pressed that peace between the Israelis and the Palestinians is possible. “Let’s decide the facts in the Middle East reality that is changing before our eyes,” he said.
He also called on both sides to adhere to the timetable the Mideast Quartet presented for renewing negotiations and reaching a peace agreement.

Det har höjts flera röster till Abbas försvar den senaste tiden. Bill Clinton förstås, men även här på hemmaplan hyllas Abbas av Israelvänner.

I dagens Corren ekar Ernst Klein Bill Clintons ord – han stöttar Abbas och hans FN-bud och fördömer Netanyahu. Klein menar att även Per Ahlmark delar hans åsikter. Självklar är även Anna Veeder på denna linje.

Jag respekterar alla dessa personer. Själv tycker jag dock Netanyahu har en oerhört viktig poäng när han drar paralleller till Gaza. Även om nu Mahmoud Abbas är trovärdig kan han röstas bort till förmån för Hamas. Vilket är hans folkliga mandat för fred? Simon Peres menar att “There is a clear majority in both nations for the principle of two states for two peoples”. Det undrar jag om det stämmer.

Abbas är inte demokratiskt vald och han gör mängder med obehagliga uttalanden. Även om detta är ett spel för gallerierna är han inte ensam. Han har hela PLO och arabvärlden bakom sig. Och där har jag svårt att se att det plötsligt har börjat vimla av fredsvänner.

Men det vore intressant att höra mer om hur alla dessa personer resonerar – skicka gärna länkar!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.