Ekot: Israel "angrep aktivister"

Dagens Eko rapporterar om Palmerrapporten som nu offentliggjorts i NY Times. I rapporteringen ger Ekot ett sammandrag av vad som hänt.

Ekot menar då att Israel “angrep” Ship to Gaza. Det kan inte förstås på annat sätt än att israeliska soldater attackerade skeppen, dvs inledde själva angreppet.

Dessutom benämner man de dödade som “aktivister”. Det är samma benämning som resten av medlemmarna på skeppen, alltså fredliga demonstranter. Men de som dödades på Mavi Marmara var våldsamma. De förberedde våldsamt motstånd och angrep soldaterna med vapen. Det framgår inte på något sätt i Ekots inslag.

Så här skriver NY Times:

It said that while a majority of the hundreds of people aboard the six vessels had no violent intention, that could not be said of the I.H.H. Humanitarian Relief Foundation, the Turkish aid group that primarily organized the flotilla. It said, “There exist serious questions about the conduct, true nature and objectives of the flotilla organizers, particularly I.H.H.”

Det som egentligen hände var detta: israeliska soldater stoppade sex av sju fartyg. Inga problem. Men på sjunde skeppet fanns turkiska extremister som bjöd våldsamt motstånd. Det utbröt tumult, bland annat blev israeliska soldater knivhuggna och tillfångatagna. För att få ut dem brukade soldaterna dödligt våld.

Ekot använder huvudsakligen samma vinkling som Mattias Gardell lade fram på Aftonbladet Kultur – Israelerna gick upp på skeppen och avrättade värnlösa fredsvänner.

Det är en grov vinkling och förvanskning av verkligheten.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.