Bring hade fel om Ship to Gaza

Idag skriver Ove Bring att menar Sverige måste erkänna Palestina som egen stat. Fred i Mellanöstern konstaterar att Brings utspel inte kommer särskilt lägligt, eftersom han precis har smällts på fingrarna av FN.

Den FN-kommission som utrett Ship to Gaza och Israels bordningsinsats 2010, Palmer-kommissionen, har slagit fast att Israels sjöblockad mot den terrorstämplade Hamasregimen i Gaza är fullt laglig enligt folkrätten, enligt New York Times som tagit del av rapporten som publiceras på fredagen. Som en av mycket få folkrättsjurister i världen deklarerade Ove Bring dock att Israel ”kränkt folkrätten” och agerat ”i strid med gällande regler” när man upprätthöll sjöblockaden på internationellt vatten. I svenska medier citerades han som ett orakel, och ingenting sades om att internationella folkrättsexperter kom till motsatt slutsats.

Bring står som vanligt emot Göran Lysén, även han folkrättsexpert:

Rättsligt sett så föreligger det ett antal svårigheter med att erkänna Gaza och Västbanken såsom en stat med namnet Palestina. Denna omständighet har dock inte hindrat ett drygt hundratal stater från att “erkänna” landet, ehuru med vissa förbehåll om hur gränsdragningen skall ske i förhållande till Israel. Den brasilianska utrikesministern uttryckte saken så att “erkännandet” var mer en fråga om symbolik än substans.

Här åberopas de gränser som rådde före “sexdagarskriget” 1967, då Israel kom i besittning av just Västbanken och Gaza. Resonemanget är märkligt rent rättsligt, eftersom dessa gränser var ett resultat av stilleståndsavtalet från 1949, efter det att sex arabstaters arméer den 15 maj 1948 hade anfallit Israel, som då utövade sin rätt till självförsvar enligt artikel 51 i FN-stadgan. Landet vann då territorium genom sitt lagliga självförsvar. Samma skedde 1967. Eftersom Israel försvarade sig helt lagenligt, finns det ingen rättslig grund att ogiltigförklara territoriella förvärv i något fall. Inte heller ockupationen var olaglig. Dessutom kan det noteras att den arabiska aggressionen utgjorde grova kränkningar av FN-stadgans våldsförbud (artikel 2(4)) för såvitt gäller mellan stater.

Ove Bring har tidigar antytt att Goldstone har blivit hjärntvättad, eftersom han tagit avstånd från sin egen rapport.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.