TT: Israel startade oroligheterna

Ett TT-telegram i SvD beskriver utvecklingen i mellanöstern:

Sex palestinier dödades och över 20 skadades under 24 timmar i israeliska flyganfall mot Gaza efter att palestinska raketer träffat mål i Israel, uppgav bägge sidor.

Oroligheterna utlöstes av ett israeliskt flyganfall i måndags då en ledare för Islamiska Jihads väpnade gren al-Qudsbrigaderna dödades i södra Gaza.

Paul Widén har kommenterat:

Palestinska terrorister i Gaza har avfyrat minst 20 raketer mot Israel sedan igår kväll. Israeliska medborgare som bor närmare än 40 km från Gaza, ca. en miljon människor, har uppmanats att alltid befinna sig på högst 15 sekunders avstånd från ett skyddsrum. Södra Israel är alltså i princip helt lamslaget. När som helst kan 20 kg högexplosivt ämne trilla ner från himlen och döda allt inom en radie på 100 meter.

Vad skriver då TT om detta? ”Sex palestinier dödade i Gaza.” I vanlig ordning nämner man först verkan, sedan orsak: ”Sex palestinier dödades […] i israeliska flyganfall […] efter att palestinska raketer träffat mål i Israel.” Och inte nog med att orsaken till attacken är bortträngd till slutet av meningen, den är också medvetet diffus: ”raketer” (ingen information om storlek eller antal) har ”träffat mål i Israel” (dessa ”mål” är alltså israeliska civila samhällen). […]

Men det blir värre, som alltid med TT. ”Oroligheterna utlöstes av ett israeliskt flyganfall i måndags då en ledare för Islamiska Jihads väpnade gren al-Qudsbrigaderna dödades i södra Gaza.” Inte ett ord om de över 150 raketer som avfyrades mot Israel under helgen, som dödade två människor och skadade tiotals fler. Inte ett ord om förra veckans terroristattack, då nio människor fick sätta livet till och som var det egentliga startskottet.

Det här är alltså ett rent faktafel från TT. Inte helt vanligt, ofta brukar man vara sakligt korrekt men förvrida händelserna så mycket som möjligt.

Jag har kontaktat SvD och uppmärksammat dem på felet i TT-telegrammet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.