Svenske DR Doom får mothugg

Gårdagens skräckupplevelse var att läsa den forne optimisten Johan Norbergs DN Debatt: “Sönderfall väntar Europa om inget görs“.

Statsbankrutterna är på väg. Vi kan bara påverka så att den här processen sker på ett ordnat sätt. Insolventa länder som Grekland, Portugal och Irland bör förklaras i konkurs. De bör skriva ned sina skulder – eller förlänga löptiden på sina lån – och snabbt avveckla budgetunderskotten. Förmodligen måste de lämna euron för att kunna exportera igen. Alternativet är att med öppna ögon gå mot ett kaotiskt sönderfall.

Men han får mothugg av Marknadsliberalen, “Om Norbergs mindre genomtänkta DN-debattartikel“:

Johan Norbergs DN-debatt artikel om skuldproblemen i vissa delar av Europa får nog sägas bli en kandidat till utmärkelsen “minst genomtänkta inlägg”.

Norberg säger bland annat att lån till krisländer inte är hållbara för att opinionerna i starkare länder inte kommer tolerera det. Att säga att folk inte lär gå med på det är även om det är sant inte ett skäl till att folk bör gå med på det. Och dessutom så förespråkar Norberg i samma artikel (!?) lån till samma länder för att rädda deras banker. Vi ska alltså låna till dem för att undvika att låna till dem…Hmmm…, hmmm, och åter hmmm.

Att Norberg konstaterar att krisländerna behöver liberaliseringar och sedan motsätter sig lånuppgörelser som kräver det för att istället förespråka lösningar som tillfälligt skulle minska trycket på det framstår som minst sagt konstigt.

Henrik Alexandersson verkar ha blivit minst lika skraj som jag.

Jag kan inte avgöra vem som har rätt men jag tycker det känns väl drastiskt att hota med demokratins sönderfall i Europa.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.