SDU:are misshandlad – polisen ändå nöjd

I helgen var det torgmöte för SDU i Norrköping, och självklart var vänsteraktivister där för att protestera. Det hela urartade i våld – som vanligt:

Ingen skadades vid mötet och motdemonstrationen på torget, men enligt polisen kastades stenar och flaskor mot mötesdeltagarna. Totalt omhändertogs 19 motdemonstranter för ordningsstörning, de flesta efter mötet när deltagarna var på väg från Tyska torget. Det var också då som det uppstod bråk på Hospitalsgatan.

Enligt polis och vittnen började flera motdemonstranter springa mot en grupp SDU:are som gick på Hospitalsgatan.

– I samband med detta så var det någon som rusade efter en SDU:are som fick ett slag mot huvudet, säger Gunilla Broman, kriminalinspektör vid våldsroteln på Norrköpingspolisen.

Ytterligare en misshandel skedde sedan på Nya torget, nära Saluhallen mot Sverigedemokraternas kanslichef Mikael Valtersson. Enligt polisanmälan blev Valtersson jagad av flera personer som fällde honom till marken där han fick motta slag. När han låg på marken blev han bland annat slagen en gång i huvudet med en flagga. En 17-årig man greps för misshandeln på Hospitalgatan och en 18-årig man för grov misshandel på Valtersson vid Nya torget. Männen släpptes efter förhör, men misstanke mot dem båda kvarstår.

Det som är mest skrämmande med detta är att polisen är nöjd med sin insats:

Trots de bråk som uppstod efter SDU:s torgmöte är ändå polisen nöjd med sina insatser och antalet fördelade resurser.

– Vi hade förberett oss genom olika scenarion och haft en dialog med de som talade, säger Gunilla Broman.

Som jag förstår reportaget i Corren/NT är alltså polisen nöjd med att en politiskt tjänsteman slås till marken och får motta sparkar och slag mot huvudet.

Skulle man vara lika nöjd om det varit annan politisk färg på de misshandlade? Om vänstern haft torgmöte och blivit attackerad av nazister? Knappast

SDU har skrivit om händelsen på sin hemsida:

– En katastrofal insats av Polisen som misslyckades fullkomligt med att skydda oss på väg till bilarna. Det är bara att tacka gudarna för att ingen blev allvarligt skadad. Återigen har polisen underskattat vänsterextremisterna och inte klarat av att upprätthålla vår grundlagsskyddade rättighet att hålla torgmöten. Detta visar att Polisen måste ges utökade befogenheter och möjlighet att ta krafttag mot det politiska våldet.

(Felstavningarna från inlägget är i original.)

SDU har både rätt och fel – visst behöver polisen utökade resurser. Men att man inte såg misshandeln av SDarna som ett misslyckande beror inte på resurser. Polisen har ett kulturellt problem.

Vi har lärt oss att det är helt OK att Sverigedemokrater får spö av vänsterextremister. Det är liksom helt i sin ordning.

Folkbladet skriver också om demonstrationen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.