Raketregn över Israel, TT fokuserar på motangrepp

Expressen har idag ett TT-telegram om att Hamas bryter vapenvilan med Israel. Man skriver dock ut att vapenvilan varit informell, vilket är något av ett understatement. Raketerna har droppat ner över Israel i en stadig takt, och de senaste dagarna har det mer liknat ett ösregn. Quassamqount har siffrorna mer i detalj.

IDF Spokesperson beskriver händelserna sedan den ursprungliga terrorattacken så här:

Following one of the worst terrorist attacks on Israeli civilians in recent years, terrorists in the Gaza Strip fired almost 40 rockets into major Israeli population centers. In response, the IDF targeted several sites of terror activity: a squad of terrorists launching rockets, a weapons manufacturing site and smuggling tunnels.

Det är intressant att försöka förstå vad det är som driver TT:s rapportering. Amerikanskpolitik.se har visat hur godtyckliga TT är när det gäller amerikansk politik.

När det gäller mellanöstern verkar man ha vissa principer. När någon dör skriver man om det. Lågintensiv terror som raketattacker uppmärksammas sällan eller aldrig, men Israels motattacker uppmärksammas. Detta förmedlar bilden av Israel som drivande i konflikten.

Det blir en omvänd beskrivning av förloppet där Israels motangrepp beskrivs med rubrik och bild. I brödtexten beskrivs anledningen till angreppen.

Jag har aldrig sett att man skriver ut vilka av de dödade palestinierna som var militanta. Följaktligen får vi i artikeln veta att “14 palestinier dödats”. Flera av dessa var militanta, bland annat ledningen för PRC, Popular Resistance Committe. Ma’an skriver om de palestinier som omkommit:

The airstrike hit a home belonging to Popular Resistance Committees official Khaled Shaath, who was killed instantly. His two-year-old son Malek later died of injuries sustained in the strike.

The attacks killed four others in Rafah. Among them were PRC military wing chief Abu Awad Nayrab and PRC operatives Imad Hamad, Abu Jamil Shaath and Khaled Masri, medical officials said.

Israel says three of those Palestinians were involved in planning a series of attacks that left eight Israelis dead near the southern resort city of Eilat. Israeli forces also killed five attackers, officials said.

The PRC confirmed the deaths in a statement posted to its website.

A PRC spokesman, Abu Mujahed, said Israel fired the first shots Thursday and would be held responsible for “all the consequences of its crimes” in Rafah.

Men det får inte svenska nyhetsläsare veta, eller att attackerna mot Israel är de värsta under en lång tid. Raketerna regnar ned och träffar stora befolkningscentra som Ashdod med över 200 000 invånare.

Läsare av TTs telegram ser att Israel har anfallit Gaza och dödat 14 palestinier, vilka får förmodas vara civila.

Ynet skriver om de som dog i terrorattacken: “I watched my brother die, helpless”

Just 50 meters separated between Danny Gez and his brother, Moshe, when the latter was killed by terrorists together with his wife and another couple. Helpless, he was forced to watch his brother being shot dead. […]

Sisters Flora Gez and Shula Karlinsky and their husbands, Moshe Gez and Dov Karlinsky, were on their way to Eilat for the weekend when they were killed by the cell which terrorized the area on Thursday.

Nine people were killed and dozens of people were injured in multiple terror attacks which saw two buses, two private vehicles and IDF forces patrolling the Israel-Egypt border, attacked.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.