Manji: Islams problem kulturella

I tidningen Kulturen intervjuas Irsjad Manji, muslimsk aktivist.

Författaren Irshad Manji gästade nyligen Stockholm för att lansera den svenska översättningen av sin bok Det muslimska problemet och dokumentärfilmen Faith without Fear om hennes liv och möte med islamismen. […]

Hon har kallats Usama bin Ladens värsta mardröm då hon som ung, bildad, vältalig och öppet lesbisk kvinna ändå håller fast vid sin muslimska tro och förebehåller sig rätten att tolka religionen efter sitt eget samvete.

Självfallet är Manji kontroversiell, men inte bara bland de mest traditionella muslimerna och islamisterna, utan även hos vissa reformanhängare. Titeln på Manjis bok är avsiktlig, “det är inte islam som är problemet, problemet är att muslimerna har korrumperat läran till en rädslans religion”.

Manji menar alltså att islams problem är kulturella:

Hennes engagemang började redan som 15-åring i koranskolan i den förmodat sekulära och moderna staden Vancouver i Kanada. Manji fick två budskap: kvinnor är underlägsna och judarna är onda för de dyrkar pengar. Det trodde hon inte på, hon såg sin mor försörja två döttrar utan att vara underlägsen någon man. Alla gjorde affärer i invandrarkvarteret där hon bodde, där mycket av kommersen skedde på arabiska. När hon ställde frågor om detta fick hon valet att tro på det som sades eller lämna islam, hon valde ingetdera.

“Frågor har makt och hotar auktoriteterna” påpekar hon. Manji uppfattade något mer än bara en enskild intolerant lärare. Genom att själv läsa koranen så fann hon strofer som inte stämde överrens med samtidens tolkningar. Profeten Muhammed, säger Manji, hade uppmuntrat kvinnliga böneledare, då hans sista predikan handlade om att män och kvinnor var jämlika. “Det räddade min tro på islam”, och hon blev en “muslim refusenik”, någon som tänker själv.

Mycket intressant artikel som väcker tankar. Läs hela!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.