Kvartetten: Men palestinierna då?

TT kablar ut ett telegram om att kvartetten för fred i mellanöstern protesterar mot Israels bosättningar i östra Jerusalem:

Mellanösternkvartetten, som försökt få igång fredssamtalen mellan Israel och palestinierna, är ”mycket bekymrad” över Israels beslut att bygga nya bostäder i bosättningen Ariel på Västbanken och i Jerusalem.

I ett gemensamt uttalande säger kvartetten – EU, FN, USA och Ryssland – att världssamfundet ”inte erkänner ensidiga gärningar från någondera parten”.  ”Jerusalem i synnerhet är den kärnfråga som måste lösas genom förhandlingar mellan parterna”, skriver den.

Detta är en förkortad variant av ett Reuters-telegram.

Det vore klädsamt om vi kunde få se liknande fördömanden av palestiniernas vägran att ens erkänna en fredsprocess. Frankrike talade nyligen klarspråk när de krävde att den palestinska myndigheten måste erkänna Israel som en judisk stat.

Så länge palestinska myndigheten vägrar erkänna Israel som judisk stat finns ingen fredsprocess. Det är bara kontraproduktivt att låtsas som något annat.

Personligen tycker jag gott det palestinska ledarskapet kan få känna konsekvenserna av sin vägran. Så länge man inte ger sig in i en fredsprocess ska man heller inte ha några fördelar. Vill palestinierna att Israel ska sluta bygga – varsågod att erkänna Israel som judisk stat.

Det borde också vara världssamfundets hållning. Att kasta köttben åt Mahmoud Abbas på det sätt som görs nu tar inte fredsprocessen framåt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.