Bistånd är inte lösningen på Afrikas problem

Fredrik Segerfeldt skriver idag på SvD Brännpunkt om bistånd och debatten kring torkan i Afrika:

Fyra Socialdemokrater passar på att attackera Gunilla Carlsson och därmed göra partipolitik av svältkatastrofen på Afrikas horn. Det må vara osmakligt, men värre är det häpnadsväckande påståendet att ”Sverige i decennier fört en ansvarsfull biståndspolitik”. Det är som att Socialdemokraterna helt missat de senaste årens diskussion kring frågan.

För det första har biståndsforskarna, trots otaliga försök, inte kunnat visa att bistånd leder till tillväxt, minskar fattigdom eller förbättrar hälsan i mottagarländerna. […]

För det andra har vårt bistånd finansierat folkmord, krig och våld. Det gäller särskilt på Afrikas horn. […]

För det tredje har just Sverige varit särskilt bra på att ge bistånd till förtryckare. Nio av de tio största mottagarländerna på 1980-talet var diktaturer. […]

På sin blogg utvecklar han tankarna: Kan Gunilla Carlsson garantera att nödhjälpen till Somalia ger mer nytta än skada?

Jag vill därför ställa följande fråga till biståndsministern: Kan du garantera att den svenska nödhjälpen gör mer nytta än skada, att den hjälper mer än den stjälper? Biståndet till Etiopien under 1980-talets svältkatastrof skapade antagligen mer lidande än det lindrade nöd. Kan du garantera att detta katastrofala misslyckande inte upprepas?

Mycket viktiga invändningar nu när alla kan frossa i den stereotypa bilden av svältande afrikaner med den stereotypa lösningen: ösa bistånd över de fattiga länderna. Den lösningen har inte fungerat.

Per Hagwall skriver också om ämnet: Bistånd för vår skull eller för afrikanernas?

Svaret på den frågan är mycket enkel – biståndet finns för att lätta våra samveten. Om det ger effekt eller inte är sekundärt – det viktiga är att Sverige får ösa ur sig bistånd till fattiga länder. Och det är enorma summor av våra skattepengar som öses ut i världen – troligtvis till mer skada än om de inte skickats iväg alls.

Marknadsliberalen har också uppmärksammat Segerfeldt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.