Alliansen måste stå upp mot Carl Bildt

Viktig artikel från gårdagens Aftonbladet av Daniel Schatz:

Medan kritiken mot diktaturerna varit nedtonad har Bildt förändrat Mellanösternpolitiken i pro-palestinsk riktning där grundandet av en palestinsk stat oväntat gjorts till en borgerlig hjärtefråga. Sverige spelade en unik roll som medlare i Mellanöstern under Perssons tid som statsminister, på grund av stärkta relationer med båda parter. Bildts politik har präglats av kriser i förbindelserna med Israel, vilket illustreras av att inga ministrar besökte landet under EU-ord­förandeskapet.

Israeliska diplomater betecknar Bildt som en av landets främsta kritiker, trots att FP, KD och moderater gick till val på närmare relationer med palestinier och israeler.

Schatz avslutar:

Ingen anständig utrikespolitiker kan vara neutral mellan barbari och folkstyre. De parlamentariskt förankrade principerna om värnandet av mänskliga rättigheter kan därför aldrig prioriteras bort, oavsett om kränkningarna sker i Tripoli, Damaskus, Rangoon eller Havanna.

Det är hög tid för ett rådslag inom Alliansen kring principer som bör vägleda utformningen av svensk utrikespolitik. En debatt som förhoppningsvis tränger igenom slottsväggarna på Arvsfurstens palats.

Även Mathias Sundin har reagerat.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.