Yossi Benayoun utbuad i Malaysia

Aftonbladet rapporterade igår om hur Chelseas israeliske spelare Yossi Benayoun blev utbuad när Chelsea spelade i Malaysia:

Israeliske mittfältaren Yossi Benayoun, som värvades från Liverpool förra sommaren, buades ut och utsattes för nidramsor av publiken så fort han rörde bollen – på grund av sitt urspung.

Malaysia, där Islam är majoritetsreligion, står bakom Palestina i Mellanösternkonflikten och har inga diplomatiska band med Israel.

Jag tycker det är väldigt olämpligt av Aftonbladet att börja diskutera Malaysias relation till Palestina. Så ser dagens ursäktande för antisemitism ut – allt kan placeras i en israelisk-palestinsk kontext och på så sätt göras förståeligt.

Det som hände under matchen var att Benayoun buades så fort han rörde bollen. Minst lika troligt att han buades för att han är israel är att han buades för att han är jude.

Pew Research kom igår med en ny rapport som bland annat berör muslimska länders syn på judar (via EoZ):

Ratings of Jews are dismal in the seven predominantly Muslim nations surveyed. About one-in-ten (9%) Muslims in Indonesia, and even fewer in Turkey (4%), the Palestinian territories (4%), Lebanon (3%), Jordan (2%), Egypt (2%) and Pakistan (2%) express favorable opinions of Jews. Israeli Muslims, however, are divided in their opinions of Jews; 48% have favorable views and 49% express negative opinions.

Så här skrev SvDs Gudmundson nyligen om islam och antisemitism:

Antisemitismen är en integrerad del i religionen. Den är inte en reaktion på blockaden av Gaza. Den är ingen missriktad yttring i en tänkt antiisraelisk diskurs. Antisemitismen har hållfast teologisk förankring.

Gudmundson har rätt, det är ett faktum att islam innebär antisemitism. Så det är minst lika troligt att Benayoun buades ut på grund av att han är jude.

Det är fel att Aftonbladet ger sig in förklaringsmodeller för rasistiska attacker.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.