TT vänder på orsak och verkan

Paul Widén, journalist boende i Jerusalem, lackar ur på TT:

Palestinska terrorister i Gaza avfyrade under natten och morgonen tre kassamraketer mot Israel. […]

Israel bombar Gaza” lyder den svenska nyhetsbyrån TT:s rubrik på notisen om den senaste palestinska raketattacken. Notisen fortsätter: ”Israeliskt flyg bombade två platser i Gaza tidigt på onsdagen, sedan palestinier avfyrat tre granatraketer in i södra Israel.”

Orsak och verkan har bytt plats, vilket är ungefär lika fyndigt som när Pelle tjallar på Lisa till mamma och säger, ”Lisa slog tillbaka först!” Så lågt har alltså svensk nyhetsrapportering sjunkit. TT anstränger sig inte ens längre för att dölja sin skamlösa partiskhet. Deras medvetet falsifierade verklighetsbeskrivning återges okritiskt i nästan alla svenska dagstidningar och färgar oräkneliga svenskars syn på konflikten mellan Israel och palestinierna.

Jämför följande två meningar från samma notis:

1. ”En kvinna skadades vid flygattacken, enligt palestinska källor.”

2. ”Israelisk militär sade att den hade siktat på påstådda vapentillverkningsplatser i norra Gazaremsan.”

I den första meningen presenteras ett påstående, följt av källan till påståendet. Nyhetskonsumenten är menad att acceptera påståendet som ett faktum, eftersom inget i meningen väcker några frågor om påståendets sanningshalt. I den andra meningen nämns källan först, och här används den aggressiva termen ”israelisk militär” istället för den korrekta (och mindre aggressiva) termen ”talesmannen för Israels försvarsstyrkor.” Detta följs av två ifrågasättande kvalifikatorer, ”sade” och ”påstådda”, som gör resten av meningen (”vapentillverkningsplatsen i norra Gazaremsan”) tämligen irrelevant för en okritisk nyhetskonsument. TT:s budskap är tydligt: militären snackar skit. Stridsflygplanen bombade på måfå, dödade nästan en kvinna, varpå militären ljög ihop något om en vapentillverkningsplats.

Personligen reagerarade jag faktiskt tvärtom, DN hade faktiskt med det palestinska raketangreppet i rubriken. Min gissning är att det är en sommarvikarie som jobbar på DN, som inte har koll på det gängse sättet att rapportera om Israel.

Det är underbart att höra andra ryta ifrån. Det är Paul Widén och Mina tankar som uppmärksammar media bias numer. Själv har jag resignerat, TT sprider propaganda och resten av svenska medier sprider TTs propaganda.

Läs Paul Widéns blogg, oerhört initierat om israelisk politik.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.