Mankell vill se Israel försvinna, stöttar terror

Anna Ekström reagerade precis som jag på Henning Mankells artikel. Anna Ekström ifrågasätter dock på goda grunder Mankells humanistiska patos. I en artikel på Ship to Gazas hemsida skriver han vill att Israel ska upphöra och ser inga problem med en blodig terrorkonfrontation. Anna Ekström skriver om detta på sin blogg.

Han menar att Israel är ett illegitimt land som påminner om nazityskland:

Israel är idag en stat som gör som alla andra ockupationsmakter gör: använder terror för att försöka skrämma människor till tystnad och underkastelse. Det är inte konstigare än att se vad som hände exempelvis i Norge eller Danmark under andra världskriget. Nazisterna använde sig av terror i statens namn för att tvinga människorna till underkastelse.

Henning Mankell har som mål att Israel ska upphöra och ersättas av en stat med arabisk majoritet. Men detta kommer inte ske av sig själv. Det är problematiskt att israelerna inte frivilligt kommer gå med på den “nödvändiga lösningen”…

Att tro att israelerna frivilligt skulle gå med på den nödvändiga lösningen, genom att avstå en del av sina privilegier, kan man knappast föreställa sig. Det hela kommer alltså en dag att komma till en slutgiltig uppgörelse.[…]

Många, kanske dom flesta här, tror att en så kallad tvåstatslösning är den framtida lösning som måste till för att avveckla den terroristiska israeliska staten. (För mig är det givetvis så att de mer eller mindre desperata bombdåd, självmordsattacker och liknande som är uttryck för det palestinska motståndet är just detta: motstånd mot en ockupation. Det är inte märkvärdigare än att norska motståndsmän likviderade överlöpare eller quislingar under den nazistiska ockupationen.

Vad skulle ske om israelerna gick med på den “nödvändiga lösningen”? Ekström kommenterar:

Den flod av antisemitiska uttalanden från den arabiska omvärlden, av vilka många utgör uppvigling till folkmord, berättar vad som skulle hända den judiska befolkningen i Mellanöstern om Mankell fick sin vilja igenom. Han är medveten om att det är dödligt våld han förespråkar och legitimerar detta med att jämföra med norskt motstånd mot nazisterna. Mord på civila israeler – vuxna och barn – jämställs med likvidationen av quislingar

Henning Mankell har också en pikant teori om vilka som röstar på “fascistoida” partier i Sverige – judarna:

Det här låter säkert brutalt. Det är brutalt. Men det är också sant. Nånstans ifrån får också de fascistoida politiska partierna i Sverige sina röster ifrån. Det är inte bara allmän invandrarfientlighet. I historien byter subjekt och objekt ofta plats med varandra.” [Här följer ännu en referens till 1930-talets antisemitism, Ekströms kommentar]

Så tunn var alltså Mankells och Ship to Gazas fernissa. Anna Ekström kommenterar:

När man byter plats på judarna och deras nazistiska bödlar, gör detta i syfte att utplåna det enda land i världen där det judiska folket åtnjuter självbestämmande, samt är medveten om att utplåningen också innebär dödligt våld, då har man
förverkat rätten att kalla sig humanist. Då är man utan tvekan antisemit – till den dag man ångrar sig.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.