IDF: Faktafel eller lögn?

Jag har haft en dialog med twittraren Kim Kazarnoy-Strauss, @kimkazarnoy som kritiserat mig angående IDF. Det handlar om IDFs påstående om att aktivister på flottan planerar att hälla svavel på idf-soldater.

Läs kommentarerna till detta blogginlägg samt kommentarerna till artikeln på Jpost. Signaturen cba har en lång dialog med blogginnehavaren och den börjar så här:

Elemental sulphur isn’t dangerous. I assume they’re talking about some sulphur compound (for example, hydrogen sulphide is as poisonous as hydrogen cyanide–it’s a gas, but there are solids that emit it under the right circumstances).

Som det verkar är inte svavel särskilt farligt alls. Sprider IDF falska uppgifter?

Dessutom påstår Röda Korset att de blivit felciterade av IDF.

“Det finns ingen humanitär kris i Gaza”, sade Mathilde Redmatn, vice direktör för Röda korset i Gaza, i en intervju som IDF publicerade på sin hemsida i slutet av april. Röda Korset i Gaza och Röda korset på Västbanken förnekar båda att Mathilde De Riedmatten – det korrekta namnet på internationella Röda korset i Gazas ställföreträdande chef, har uttryckt sig på det sättet. […]

Att den israeliska armén manipulerat intervjun med Riedmatten är inget som Röda korset i Jerusalem vill kommentera.

– Det handlar inte om åsikter, vi pratar om den humanitära situationen för människor, säger Maria Cecilia Goin. Så vi har ingen åsikt om den intervjun. Det viktiga för oss är att du känner till internationella Röda korsets officiella ståndpunkt gällande den humanitära krisen i Gaza.

Det verkar alltså inte helt klart om Röda Korset blivit felciterade eller inte. Som jag sa till Kim Kazarnoy-Strauss har jag inte så högt förtroende för NGOs i mellanösternkonflikten. Men jag har haft det för IDF.

Därför är det besvärande att den här typen av uppgifter framkommer. Jag skulle gärna vilja höra IDF eller någon annan officiell källa kommentera detta.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.