Hjälporganisationerna medansvariga för svälten i Afrika

Detta menar journalisten Bengt Nilsson, som skrivit boken Sveriges afrikanska krig.

Hans artikel finns publicerad på Newsmill:

I vanlig ordning beskrivs hungerkatastrofen som en akut händelse, ett resultat av uteblivna regn i kombination med stigande livsmedelspriser som gör att folk inte har råd att köpa mat. Det är en analys som är så förenklad att den blir direkt felaktig. […]

Det enda som kan förbättra livsmedelssituationen i Afrika är stadigt och konsekvent stigande priser på avsalugrödor som gör det afrikanska jordbruket lönsamt. Men en sådan utveckling går tyvärr stick i stäv med hjälporganisationernas långsiktiga policy. Hjälporganisationerna vill att mat skall vara billig så att de kan köpa upp livsmedel på den öppna marknaden och sedan distribuera den till de hungrande. Det är så de jobbar, så bedriver de sin verksamhet som inte kan beskrivas som något annat än en multimiljardindustri som sysselsätter och avlönar hundratusentals människor världen över.

Läs hela artikeln!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.