SvD tonar ned islamism

i dagens SvD intervjuas Rashid Musa, som är engagerad i Muslimska människorättskommittén. (Av någon anledning verkar det finnas särskilt muslimska mänskliga rättigheter, frågan är hur de skiljer sig från vanliga mänskliga rättigheter.)

Rashid Musa vill inte att muslimsk extremism ska granskas.

Men man måste väl ändå skriva om problemet med islamistisk extremism och att problemet med att en del unga muslimer i Sverige radikaliseras?

– Det finns större problem.

Här är jag nära att ge upp. Är inte Rashid Musa lite väl låst i en försvarsställning? Men när han förklarar vidare och berättar om fall på fall av faktiska angrepp på muslimer, mjuknar jag.

– Problemet med ”extremism” och ”radikalisering” hänger ihop med den diskriminering och de orättvisor som muslimer utsätts för i Sverige. Det är väldigt farligt när man sätter likhetstecken mellan muslim och terrorist.

Självklart mjuknar SvDs reporter. Man vill ju inte vara islamofob.

Axess bloggar om detta – Tur att inte Hitler myntade begreppet tyskofobi:

Den som inser det beklagliga i hur islamofobibegreppet blockerar för kritik mot islamistisk terrorromantik och terrorism, för kritik mot muslimsk antsemitism liksom för kritik av kvinnoförtryck och hederskulturer, kan å andra sidan skatta sig lycklig för att inte tyska nazister under 1930- och 40-talen uppfann ett tyskofobi-begrepp, vilket hade kunnat klistrats i pannan på Winston Churchill och andra som stred för de liberala värdena. De dåtida tyskofobi-tendenserna hade givetvis kunnat uppfattas som minst lika problematiska som antisemitismen. Tyskofoberna påstod nämligen (på motsvarande sätt som antisemiterna) att tyskarna strävade efter världsherravälde. De ägnade sig därtill åt kollektivistiska resonemang genom att inte beakta att många tyskar inte alls stödde Hitler. Etcetera.

Islam är en problematisk religion, som måste granskas. Islamofobibegreppet används för att tysta kritiska röster och försvåra granskningen av islam. Mycket bra att Axess uppmärksammar detta.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.