Recension Glädjedödarna

Mattias Svensson har för Timbros räkning skrivit en utmärkt bok kallad Glädjedödarna – en bok om förmynderi. Den har jag läst under de förseningar det innebär att resa med SJ.

Boken går på ett förtjänstfullt sätt igenom olika aspekter av förmynderi. Man bjuds på en historisk tillbakablick till motbokens, myrdalarnas befolkningsplanering samt dansbaneeländet. Konstigt nog känns alla argument igen från dagens debatter kring droger och prostitution.

Svensson slår ett slag för att lära oss kritiskt granska och värdera olika fenomen. Här går han en del i David Eberhardts fotspår. Eberhard har skrivit flera böcker om svenskarnas trygghetsmani.

Det mest brännande kapitlet är det om förmyndarklassen och orsaken till att förmynderiet kan leva vidare. Det handlar kortfattat och förneklat om att medelklassen med sin bildning tror sig kunna lära mer obildade människor leva sina liv på bättre sätt.

Svenssons anslag att skildra de små aspekterna av frihetsinskränkningar är verkligen intressant. Alla kan relatera till termen glädjedödare, och vem vill vara en fisförnäm förmyndare? Genom Svenssons bok blir friheten som princip väldigt tydlig.

20110612-204952.jpg

Glädjedödarna är en mycket läsvärd bok, faktiskt en bok som kan påverka samhällsdebatten markant.

Köp den hos välsorterade bokhandlare som t ex Adlibris, Megastore eller Bokus. Kolla gärna in bokens facebooksida.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.