Ingen jämställdhet i Rinkeby

Per Gudmundson skriver om något mycket viktigt i dagens SvD:

Mansdominansen i Rinkeby Centrum är slående, rapporterade Norra Sidan, lokaltidning för Stockholms norra förorter, den 16 april. ”Kvinnor drar sig för att handla”, menade en butiksägare, när de ”ibland måste ta sig igenom 20 till 30 högljudda män för att kunna komma in i butiken”.

Året innan hade Vår linje, ungdomstidning för samma förorter längs den blå tunnelbanelinjen, uppmärksammat saken. ”Män tar över caféer, föreningar, torg och till och med fritidsgårdar” skrev tidningen. ”Var ska kvinnorna få ta plats?” Uteserveringen på Rinkeby torg var inget alternativ. ”Stirrande och glåpord möter kvinnor” konstaterade reportern. ”Det har med min kultur att göra. I vår tradition tillåts inte kvinnor att fika med män” svarade en manlig kafébesökare.

Ett år senare är inget bättre. ”I torgets högra hörn stod tidigare tre rosa bänkar. De är borta nu. De kallades ibland ’kvinnobänkarna’ och kom dit efter Stockholms stads storstadssatsning”, skrev Norra Sidan. De slopades ”eftersom det ändå var män som satt på dem”.

Gudmundson skriver vidare:

Sysselsättningen bland utrikes födda kvinnor är nu 57 procent (nästan tjugo procentenheter lägre än för svenska kvinnor). För utomeuropeiskt födda kvinnor är sysselsättningsgraden 48,7 procent. Mindre än varannan sysselsatt, alltså, även med vår generösa definition av sysselsättning. AF konstaterar att ”många av de utrikes födda kvinnorna står helt utanför arbetsmarknaden, och alltså inte heller söker arbete”.

Man kan förstås tvivla på om det alls går att lösa problemet. Men om man vill försöka så krävs en kulturförändring, och den kräver jobb för dessa kvinnor.

Sveriges mest högljudda feminister fokuserar ständigt på kvinnokvotering till styrelserummen, åt några dussin vita övre medelklasskvinnor, istället för att försöka få fram en lönekostnad som skulle befria tusen och åter tusen kvinnor från spisarna. Det är obegripligt. Det är som att placera ut rosa bänkar i Rinkeby.

Vad är viktigast för svenska kvinnorättskämpar? “Respekt” för andra traditioner eller feminism?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.