Geert Wilders friad

Geert Wilders har friats från anklagelserna om att sprida hat.

Anti-Islam campaigner and MP Geert Wilders has been found not guilty of charges of inciting hatred and discrimination against Muslims and non-westerm immigrants by judges in Amsterdam.

The court ruled that some of Wilders’ statements were insulting, shocking and on the edge of legal acceptibility, but that they were made in the broad context of a political and social debate on the multi-cultural society.

Talk of a tsunami of Muslims is ‘blunt and humiliating’ but is ‘not subversive and does not incite to hatred or discrimination’, the court said. And Wilders’ 17- minute video compilation Fitna could lead to feelings of hatred, but Wilders himself had not generated this feeling, the court said.

Länken kom via kulturskribenten Anna Ekströms blogg. Ekström beklagar att Wilders friats:

Hetslagen har visat sig verkningslös. Den kan fälla en enskild person utan politiskt inflytande som uttrycker sig klantigt, men inte en smart politiker som Wilders. Den kan lägga hinder i vägen för yttrandefriheten, men inte för en stark kulturrasistisk rörelse.

Man ville fälla Wilders bland annat för hans hårda kritik av islam. Såvitt jag kan förstå hejar Anna Ekström på detta agerande – skrämmande.

Personligen är jag mycket lättad att Geert Wilders friats. Om han hade fällts skulle det ha långtgående implikationer för den offentliga debatten.

Att han överhuvudtaget anklagades visar varför t ex lagen om hets mot folkgrupp måste avskaffas. Bekämpande av rasism ska ske i det offentliga samtalet, och kritik av religion har inget med rasism att göra.

Se även DN.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.