Nakba en symbol för palestinskt krig

Igår svepte Nakbarapporteringen över Sverige. Syrien genomförde en stormning av den israeliska gränsen genom att bussa dit palestinier från flyktingläger och få dem att forcera gränsen. Invånarna i byn Majdal Shams var tacksamma att IDF var så återhållsamma. Från Ynet:

“Though the soldiers were pelted by stones from both sides at once, and despite there being a number of injuries among them, I heard a commander ordering them to refrain from firing at protesters at all costs,” Ali, a Majdal Shams resident, told Ynet after witnessing the events. […]

“The restraint shown by the IDF today brought peace this evening. It could have ended very differently,” he said.

TT skriver om händelserna och passar också på att “utbilda” svenskarna om Israel-Palestinakonflikten:

1947: FN föreslår att Palestina delas upp i två stater, en judisk och en arabisk. Judarna säger ja, araberna nej.
1948: Staten Israel utropas, och utkämpar framgångsrikt ett första krig mot arabstaterna. Många araber flyr till grannländerna och till vad som blir känt som de palestinska områdena: Västbanken, i kriget taget av Jordanien, och Gazaremsan, intaget av Egypten.
1956: Suezkrisen utlöser det andra kriget mellan Israel och Egypten, som har stöd av andra arabstater.
1967: I sexdagarskriget erövrar israelerna Sinaihalvön, Golanhöjderna, Västbanken, Östra Jerusalem och Gazaremsan.

Klädsamt nog berättar man inte att alla dessa krig startades av arabvärlden för att förstöra Israel. Istället utmålas Israel som den aggressiva parten. Bloggaren Juggen reagerar: TT fortsätter sprida lögner om situationen i Israel. Tyvärr är det inte första gången, TTs anti-israeliska vinkling upphör aldrig att förvåna. Skamligt.

Vad som heller inte berättas är att många som uppmärksammar Nakba faktiskt sörjer att krigen mot Israel misslyckades. Generationer i arabvärlden har hjärntvättats att hata Israel och det rent militära hotet mot Israel är oerhört aktuellt än idag.

Och är det inte rent militära hot så finns terrorhotet, som t ex igår när en palestinsk man med ett fordon rammade fotgängare i Tel Aviv.

De moderata krafterna i arabvärlden förespråkar inte längre krig mot Israel. Men de förespråkar rätten för miljoner ättlingar till de ursprungliga palestinierna att “återvända” till Israel. Det skulle göra judarna till minoritet och utplåna Israel som en judisk stat.

Elder of Ziyon skrev idag om hur djupt inpräntat detta krav är i den arabiska mytologin. Ingen palestinsk ledare har någonsin tagit avstånd från rätten för miljoner palestinier att flytta till Israel. Detta krav är icke förhandlingsbart för palestinierna, och kravet går inte att uppfylla med annat än att Israel försvinner.

Nakba är symbolen för denna kamp mot Israel, som inleddes när landet utropades. Det är inte en kamp för fred, det är en kamp för att förstöra den judiska demokratin. Melaine Philips ställer frågan när detta blev en legitim ursäkt att sörja: Does BBC view Israel’s existance as a legitimate “grievance”?

Den frågan är högst relevant också för Sverige.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.