Enat för fred?

TT skriver om Hamas och Fatahs enighetsuppgörelse:

Hundratals palestinier firade i Gaza och Västbanken när Mishal och president Mahmud Abbas träffades i Kairo för en försoningsceremoni i dag.

Hamas ledare Khalid Mishal säger att hans organisation vill ha ett självständigt Palestina bestående av Gazaremsan och Västbanken, med Jerusalem som huvudstad. Han kräver vidare att det inte ska finnas ”några bosättningar” och vägrar släppa frågan om palestinska flyktingars rätt att återvända hem, enligt Reuters.

Det kan tolkas som att Mishal indirekt erkänner Israels rätt att existera som grannland, något som hittills varit otänkbart för Hamas.

Det kan tolkas så, och det tolkas helt uppenbart så av många journalister och analytiker. Det kan också tolkas som att Abbas har kastat fredsprocessen i sjön och lierat sig med djupt antidemokratiska krafter. Vilket TT själva påpekar längre ned i telegrammet:

I Hamas stadgar står att Israel ska förgöras. Men de senaste åren har gruppen öppnat för en mer pragmatisk hållning och sagt att man kan acceptera att en palestinsk stat upprättas bredvid Israel, som en ”övergångslösning”.

Övergångslösningen är att man börjar med att acceptera en tvåstatslösning för att använda den som en plattform för fortsatt kamp mot Israel. En mer rättfram syn på konflikten än den som Abbas har, men i grunden lika.

Abbas krav för att erkänna Israel innebär inte att han erkänner Israel som en judisk stat. Detta på grund av att han vill att miljoner araber ska få “återvända” till Israel och förändra landets demografiska förhållanden. På så sätt blir Israel en del av det stor-palestina Abbas lär sin befolkning att Israel egentligen är.

Men visst kan det vara så att Hamas utan att ändra sina stadgar plötsligt har blivit en västlig demokratisk fredsrörelse. Det kan vara så. Det kan också vara så att grisar kan flyga i morgon.

Det mest troliga är att Fatah har kastat av sig sin pro-fredsmantel och nu istället satsar på en öppen konfrontation med Israel genom att försöka få igenom en egen stat utan att offra något.

Mer konkret för Israel kan detta betyda att man också får raketer avlossade på sig från Västbanken och östra Jerusalem. Om fredsvännerna i väst tänkte en sekund på detta faktum kanske de kunde förstå att Israel är fast beslutna att stoppa denna nyvunna vänskap mellan Fatah och Hamas.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.