TTs vinkling är systematisk

Svenska Dagbladet visade idag igen varför man är Sveriges viktigaste ledarsida. Dels uppmärksammade Claes Arvidsson att Goldstone nu tänkt om kring Goldstonerapporten.

Men ännu viktigare: Sanna Rayman skrev på ledarbloggen om hur TT och Ekot skrev om Goldstones helomvändning: Genom att lyfta fram att Israel nu kräver att rapporten stoppas.

det var inte Goldstone som var nyheten – nej nej. I stället gjordes Israel till sakens huvudsakliga aktör under rubriken ”Israel kräver att FN-rapport skrotas”.

Det blir försåtligt. Visst berättar man kort om hur Goldstone ändrat ståndpunkt, men det huvudsakliga intrycket av nyheten är att ingenting nytt har hänt eftersom Israel även har tidigare varit kritiska till rapporten, som hela tiden har varit omdebatterad. Den genomsnittliga nyhetskonsument som följer frågan lite mindre noggrant skulle rentav kunna tolka Ekots rapportering som mer av samma gamla bråk om Goldstonerapporten, snarare än lägga märke till det verkligt intressanta skeendet, nämligen att Goldstone själv nu är kritisk till sin rapport och hur saker och ting har utvecklat sig sedan den skrevs.

Raymans iakttagelse är helt korrekt. Men denna TT-vinkling var faktiskt en av de mindre allvarliga. Se bloggen Ordet09:s sammanställning från förra veckan:

I lördags attackerade Hamas Israel med över 50 raketer. Raketer som inte riktar sig mot militära mål, utan avsiktligen riktas mot israels civilbefolkning. Raketerna orsakade både person och materiella skador i Israel.
Sveriges Radios rubrik: Fem skadade i Israelisk attack mot Gaza *

Söndag. Fler raketer regnar ner i Israel från Gaza. Ett Israelisk stridsfordon blir påskjutet av en anti-tank missil.
Sveriges radios rubrik: Israeliska attacker mot Gazaremsan *

Måndagskväll: Israel bombar vapendepåer, tunnlar dvs. Hamas militära infrastruktur. Fyra identifierade terrorister dog när de skulle avfyra raketer mot israel.  Fyra civila fick tyvärr sätta livet till när Israeliska soldater blev beskjuta och besvarade elden.
Sveriges radios rubrik: Åtta människor dödade i Gaza *

 

Kortfattat kan handhavandet beskrivas som följer: Man rapporterar inte om mellanöstern, man rapporterar om när Israel gör något som kan framställa dem i dålig dager.

Vinklingen är så extrem att jag inte tycker den förtjänar att kallas nyhetsrapportering. TT är värst, men ingen av deras kunder som Ekot, SvD eller DN reagerar.

Oerhört viktigt att detta uppmärksammas.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.