Neo nummer 2 2011

Jag har blivit betalande prenumerant av Magasinet Neo, trots att läsare av denna blogg vet att jag varit kritisk mot tidningen. Att jag valt att prenumerera beror på att jag vill vara självständig som kritiker och att jag vill stötta tidningen.

20110423-153905.jpg

Jag vet inte hur magasinet Neo drivs, men något säger mig att tidningen inte bär sina egna kostnader. Det vore intressant att höra något om detta från redaktionen. Allt för många svenska liberala produktioner finansieras med donationer.

Jag har valt att stötta tidningen som en markering om att jag vill ha en affärsmässighet i verksamheten. Men nu tycker jag faktiskt att Neo har börjat hitta formen. Nummer två 2011 har en mycket hög och jämn kvalitet.

Omslaget fokuserar på sex, men temat är inte lika starkt inne i tidningen.

Men man har trots allt en stor och viktig artikel om den aktivistiske åklagaren Ulrika Rogland som på eget bevåg förstört två människors liv i sin kamp mot s&m-sex.

Artikeln om Rogland är oerhört viktig och det är skrämmande att det kan vara på detta sätt i Sverige.

Artikeln om våldtäkt och Assange är också relevant. Själv har jag inte följt med så mycket i vänsterns attacker på de svenska rättssystemet. Men det är tydligt att det behövs rytas ifrån och det gör Mårten Schulz på ett föredömligt klargörande sätt när han förklarar hur den svenska juridiken ser ut.

Den största skandalen i sexmoralismens Sverige, sexköpslagen, behandlas dock bara flyktigt. Jan Söderqvists krönika är bra men sexköpslagen är värd mer uppmärksamhet än så. Petra Östergren och andra har massor med material som borde kunnat användas i Neo.

Lisa Magnussons reportage om myndigheten Krus är hur bra som helst. Att denna typ av verksamhet pågår är sjukt. Krus lär alltså statsanställda att inte titta på porr, bland annat. Man tror det är ett skämt, men självklart är det verklighet. Neos granskningar av myndighetssverige är briljanta.

I Neo finns även mer folkbildande artiklar, om högsta domstolen och hur den nya reformen av grundlagen se ut.
Jag uppskattar också Roland Poirer-Martinssons essä om realpolitiken.

Neo har växt som tidning och verkligen börjat hitta formen. Jag är en nöjd kund.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.