Medietystnad kring Goldstones avbön

I fredags, den första april, publicerade Richard Goldstone en artikel i Washington Post där han tar tillbaka mycket av det han påstod i den berömda Goldstone-rapporten. Artikel heter “Reconsidering the Goldstone Report” och jag trodde faktiskt först det var ett aprilskämt. Men icke!

New York Times skriver om artikeln och den uppståndelse den skapat:

The leader of a United Nations panel that investigated Israel’s invasion of Gaza two years ago has retracted the central and most explosive assertion of its report — that Israel intentionally killed Palestinian civilians there.

Richard Goldstone, an esteemed South African jurist who led the panel of experts that spent months examining the Gaza war,wrote in an opinion article in The Washington Post that Israeli investigations into the conflict “indicate that civilians were not intentionally targeted as a matter of policy.”

“If I had known then what I know now,” he wrote, “the Goldstone Report would have been a different document.”

Nu kraver Benjamin Netanyahu att FN drar tillbaka rapporten:

On Saturday night, Mr. Netanyahu called on the United Nations to retract the entire Goldstone report. “Everything we said has proven to be true,” he said. “Israel did not intentionally harm civilians. Its institutions and investigative bodies are worthy, while Hamas intentionally fired upon innocent civilians and did not examine anything.”

“The fact that Goldstone backtracked,” Mr. Netanyahu added, “must lead to the shelving of this report once and for all.” The Goldstone report documented numerous examples of the mistreatment of Palestinian civilians by Israeli soldiers, and he did not back away from those findings in his article in The Washington Post.

Goldstone-rapporten och Richard Goldstone var hetaste nyheten när rapporten släpptes. Men nu är det dödstyst i svenska medier.

Dimitri Vasserman har skapat ett facebookevent med uppmaningen att vi under den 4e april ska uppmärksamma den ekande tystnaden kring Goldstones avbön.

EDIT: Nu verkar det som att nyheten bryter igenom. Ekot skriver om den.

Jag börjar redan idag, men jag tror det finns anledning att återkomma i ämnet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.