Falsk palestinsk enighet

TT basunerar nu ut nyheten om palestinsk enighet:

Det oväntade försoningsavtalet presenterades i Egyptens huvudstad Kairo på onsdagen. Den senaste tiden har höga representanter för Fatah och Hamas haft en rad hemliga möten för att hamra fram en överenskommelse.

De tidigare rivalerna har kommit över ”alla meningsskiljaktigheter”, enligt Hamastalesmannen Taher Nono. Parterna ska bilda en gemensam övergångsregering i väntan på parlaments- och presidentval som ska hållas inom ett år. Dessutom ska paraplyorganisationen PLO omformas för att Hamas ska kunna vara med.

Barry Rubin förklarar vad som har hänt:

Suddenly, after years of persistent failure, Fatah and Hamas–which means the Palestinian Authority (PA) and Hamas–have signed a detailed reconciliation agreement.

Why now? It’s preparation for the UN and the claim that the PA is sole, legitimate representative of the Palestinians. In exchange for being able to claim it now rules both the West Bank and Gaza Strip, Fatah (PA) made huge concessions that it has always refused to give before.

Naturally, the accord will break down. Presumably after the PA gets a lot of support for being an independent country later this year and before projected Palestinian elections in 2012.

Why is Hamas going along with this? Because the deal gives it a lot, including a promise of elections in a year. Hamas won the last elections and presumably is confident–especially as it looks at electoral successes for Hizballah in Lebanon and probably soon for the Muslim Brotherhood in Egypt–that it will win again.

But there’s also another reason. Hamas is probably quite happy with the idea that many countries–and perhaps the UN–will recognize an independent Palestinian state unconditionally. In other words, there will be a widely, or internationally, accepted Palestine without the need to make peace with Israel. No concessions need be made. The Palestinians will get everything and give up nothing. They will not be bound in any way by border changes or security guarantees. The struggle to wipe Israel off the map can continue.

Länken kom via Elder of Ziyon som också gav en historisk tillbakablick på tidigare taktiska överenskommelser.

Vi får se hur detta drag kommer att slå ut i media och politik.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.