EXTRA: Nyheter från Mellanöstern

Idag har jag läst något fantastiskt – ett telegram som korrekt beskriver vad som händer i mellanöstern. DN har ett egenskrivet telgram på webben:

Israeliskt stridsflyg dödade fyra medlemmar av Hamas väpnade gren och skadade sex andra i Gaza på lördagsmorgonen, enligt palestinsk medicinsk personal. Därmed är den palestinska dödssiffran uppe i 18 sedan i torsdags, då Hamas attackerade en israelisk skolbuss.

Även TT har ett telegram som faktiskt beskriver händelseförloppet korrekt.

Hamas befälhavare i södra Gazaremsan dödades i ett israeliskt flyganfall mot Rafah på lördagen. Även två av hans livvakter dödades i attacken, uppger sjukhuskällor.

Därmed har 17 palestinier dödats i israeliska hämndattacker mot Gaza för att en israelisk tonåring skadats svårt när en raket som avfyrats från Gaza träffade en skolbuss i torsdags.

Men att beskriva Israels agerande som “hämnd” är inte korrekt. Hämnd är ett värdeladdat ord, “svar” är den korrekta beskrivningen av vad Israel gör nu. Denna formulering användes av TT i ett gelegram som syntes i dagens Corren.

TT klarar inte heller av att hålla sig neutrala, utan använder mer känsloladdat språk i slutet av telegrammet:

Elva militanta och civila palestinier dödades i israeliska flyganfall på fredagen, bland dem en 11-årig pojke och en vuxen som hittades söndersprängda vid en kyrkogård i den tätbefolkade staden Gaza.

“Söndersprängda” är inte ett korrekt ord att använda i en nyhetsartikel. Det är känsloladdat och passar inte i nyhetstext.

Hursomhelst formulerade TT korrekt vad som har hänt, att Hamas har bombat en skolbuss och att Israel har reagerat på det. Man får vara glad för det lilla.

Men DNs Sujay Dutt har lyckats formulera en korrekt nyhetstext om mellanöstern, utan att demonisera Israel. Det är mycket sällsynt i svensk media.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.