S fördjupar Sd-samarbete

Carl B Hamilton skriver om hur socialdemokraterna nu fördjupar sitt samarbete med Sd, Mp och V för att driva igenom sin ägarpolitik:

Socialdemokraternas förstanamn i näringsutskottet Lars Johansson (S) tvekar inte: det är han och oppositionen som ska styra de statliga företagen. Över huvudet på regering och styrelser – och med LO i baksätet – tänker socialdemokraterna och övriga oppositionen i näringsutskottet styra och ställa med de statliga företagen (Dagens Industri den 10/3).

Lars Johansson (S): ”När riksdagen nu har stoppat försäljningen [av statliga företag] måste vi [oppositionen] fatta beslut om hur de här bolagen ska drivas. … Det finns all anledning för oss i oppositionen att presentera hur vi vill styra de här statliga bolagen” Det gäller Telia, Posten, SBAB och framför allt Vattenfall.

Jag har inget emot att man samarbetar med Sd (som jag tidigare skrivit tycker jag dom är likvärdiga med V). Men Mona Sahlin lovade att aldrig någonsin, aldrig någon gång ge Sd ens passivt inflytande. Detta löfte bröt hon så fort hon fick chansen, i riksdagens första omröstning.

Nu fördjupas alltså samarbetet. S pratar om “oss i oppositionen” och tar en ledarroll för att köra över regeringen på en central del av deras politik.

Detta kan inte fortgå. Reinfeldt och regeringen måste sätta ned foten mot S och visa dem att deras agerande får konsekvenser. Om de fortsätter att mopsa sig blir slutresultatet nyval.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.