Papperslösa: Parallella system

Idag har nyheten kommit att regeringen gjort upp med Miljöpartiet och vill verka för att papperslösa i högre utsträckning ska få del av offentligt finansierade system som vård och skola. Johan Ingerö kommenterar detta i Aftonbladet:

Regeringen och Miljöpartiet vill införa armbågarnas lag i migrationspolitiken. På annat sätt kan man inte tolka den blågröna uppgörelsen om vård och utbildning till papperslösa, som aviserades under torsdagen. Genom detta byggs nu en grotesk orättvisa in i systemet: Den som i god ordning ansöker om uppehållstillstånd löper risken att få nej och skickas tillbaka. Den som armbågar sig in, struntar i att söka asyl eller trotsar ett utvisningsbeslut, belönas däremot med fri sjukvård och utbildning. Räkningen för detta skickas inte bara till skattebetalarna, utan även till de invandrare som försöker ta sig in i Sverige på laglig väg.

Även Sanna Rayman på SvD skriver kritiskt: Vill vi ha två parallella samhälssystem?

Att man […] urholkar tyngden och vikten i begrepp som asyl och medborgarskap förefaller inte bekymra någon längre. Pedagogiken i att premiera den som trotsar ett avvisningsbeslut kan ifrågasättas. […]

Om man anser att de papperslösa som uppehåller sig i landet ska ha vård, skolgång och möjlighet att starta företag finns det en mycket enkel lösning: Man ger dem uppehållstillstånd eller asyl. Vad regeringen gör nu är att skapa två parallella system.

Men andra liberaler är positiva. Mattias Svensson:

Klarar Nigerias fattiga att bjuda flyktingar och föräldralösa på gratis skolgång klara nog svenskar det också, fast vi valt korkade kollektiva system för detta. Handlar det om skattepengar finns tusentals saker att vara mer upprörd över.

Så det handlar alltså inte om kostnaden, utan om att man tycker att barn ska vara utan skola för att deras föräldrar haft fräckheten att vilja fly från missförhållanden till någonting bättre i vårt land, och att vi ska ha en ”solidarisk” sjukvård som ges efter behov, men inte till några av de mest utsatta som bor här.

Min hållning sammanfattas bäst av Johan Ingerö:

Själv anser jag att gränser ska vara så öppna som möjligt, och skatter ska vara så låga som möjligt och att arbetsmarknader ska hållas tillgängliga för så många som möjligt. Men där utgör jag en minoritet.

De flesta svenskar, och alla riksdagspartier, vill ha mängder av sociala skyddsnät, höga skatter och regleringar av arbetsmarknaden. Och då måste även invandringen regleras.

Genom att låta trygghetssystemen omfatta människor som uppehåller sig illegalt i landet, försöker regeringen och Miljöpartiet äta kakan och ha den kvar. Och resultatet blir att den som mest behöver äta, men som snällt väntar på sin tur, inte får någon kaka alls. Om detta är solidaritet kan vi lika gärna avskaffa det ordet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.