Kvinnodagen här och där

Idag är det internationella kvinnodagen.

Dagens Industris ledare idag var mycket bra. Den pekade på att 97% av styrelseordföranden i svenska företag är män. Det är skamligt, men lösningen är inte att kvotera. Det liberala receptet är istället att bedriva opinion och göra jämställdhet till en starkare tillgång än den är idag.

DIs genomgång är utmärkt och ett viktigt sätt att sätta press på bolagen.

I andra delar av världen finns mer konkreta problem. I arabvärlden förtrycks kvinnor något oerhört, i Saudiarabien tillåts de inte ens köra bil. Här finns ett brinnande behov av feminism, men i väst är många feminister tysta. Systrarna i Saudi får inte västliga feministers stöd, för det förknippas med rasism att kritisera andra kulturer.

Expressens ledare idag berör detta ämne. Men istället för att attackera det religiöst betonade kvinnoförtrycket i arabvärlden rycker man ut till slöjans försvar. Det har jag mycket svårt att förstå.

Jag har respekt för de muslimska kvinnor som av fri vilja väljer att beslöja sig. Men för de flesta kvinnor är slöjan ett medel för förtryck. Jag tycker att slöjan i sig är en förtryckande symbol, där kvinnans hår anses för smutsigt/tilldragande för att beskådas av män som då förutsätts bli utom sig av lust.

Expressens missriktade hyllning är ännu ett exempel på hur svårt finliberaler och vänster i väst har att uppmärksamma kvinnors situation i arabvärlden.

I arabvärlden råder ett medeltida förtryck av kvinnor, och det hålls på plats med islams hjälp. Islam är en kvinnoförtryckande religion. Ska det vara så svårt att vara tydlig på den punkten?

Även i andra delar av världen, t ex Indien där Mathias Sundin befinner sig, har en lång väg att gå vad det gäller kvinnans ställning.

Jag tycker att feminismen är relevant, men på olika sätt i olika delar av världen. I Sverige har vi en patriarkal kultur som lever kvar, men i lagens mening har vi nått långt. I arabvärlden och andra delar av världen finns ett brinnande kvinnoförtryck, både lagligt och kulturellt.

Om västs feminister vågar kasta av sig relativismens kvävande omfamning och öppet stötta systrarna i tredje världen har feminismen en stor roll att spela.

Kvinnodagen är relevant, och feminismen är relevant. Men på olika sätt i olika delar av världen.

PS: Visste ni att det var kränkande och haveri att gratta kvinnor på kvinnodagen? Enligt Björn Fridén på Aftonbladets Ledarblogg är det så. Oerhört fjantigt – grattis världens kvinnor säger jag!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.