Fortsatt tvärtomrapportering från TT

I Dagens DN kan man läsa hur Israel fortsatt attackera Gazaremsan.

I lördags uppgav islamiströrelsen Hamas att flera palestinska grupper enats om att upphöra med sin raketbeskjutning mot Israel — på villkor att Israel slutar med sina anfall mot mål i Gazaremsan.

Men överenskommelsen grusades fort när de israeliska flygräderna mot Gazaremsan fortsatte på söndagen. Två personer uppges ha dödats i anfallen, enligt läkare.

När man lyssnar på vänsterfolk så är det ibland slående hur krig kan bli fred, hur värderingar kan förvridas. Precis så blir det i TTs rapportering från mellanöstern – där plockas delar av nyheter ut och en förvriden bild förmedlas.

Terrorgrupperna i Gaza har alltså lovat en “vapenvila”. Men när man läser Jerusalem Post får man veta lite mer om bakgrunden:

Hamas spokesman Ismail Rudwan said after a meeting with faction heads over a surge in cross-border tensions, that Hamas was “committed as long as the occupation [Israel] was committed” to restoring a de-facto ceasefire.

Moments before the meeting started, a Kassam rocket exploded in the Eshkol Regional Council.

Terrorgruppernas löften om en vapenvila är inget värt. Raketerna fortsätter falla. Utspel av den typen går inte att ta på allvar, men i TTs telegram framstår det som ett seriöst erbjudande från en fredsvillig aktör. Och Israel framstår som hänsynslöst och aggresivt.

Bloggen ordet 09 har granskat de senaste rubrikerna från svensk media om de senaste händelserna i mellanöstern:

  • Fem skadade i israelisk attack mot Gaza
  • Israeliska attacker mot Gazaremsan
  • Åtta människor dödade i Gaza
  • Många skadade efter attentat i Jerusalem
  • Gaza besköts inatt igen

För en normal nyhetsläsare framstår det som att Israel helt enkelt har attackerat Gaza, att man har drivit attackerna. Israel har beskjutit Gazaremsan och dödat barn mer eller mindre oprovocerat.

Detta är inte nyhetsrapportering, det är en parodi på nyheter. Att det här kan fortsätta utan att någon reagerar är inget annat än en skandal.

De svenska journalisterna tar inte sitt ansvar. Men jag tycker även liberala debattörer sviker sitt ansvar att uppmärksamma detta pågående haveri.

Att nyhetsrapporteringen i mellanöstern har upphört har långtågende konsekvenser. Israelhatet i Sverige piskas upp till högre och högre höjder, och till slut går det över i antisemitism.

Det är liberala debattörers plikt att uppmärksamma journalisternas svek i mellanösternfrågan. Detta är inte en fråga för Israelvänner – det är en fråga för alla liberala debattörer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.