Arabisk apartheid mot palestinier

Svensk Israel-Information har översatt en text av Khaled Abu Toameh från sajten Hudson New York.

Mohammed Nabil Taha, en elvaårig palestinsk pojke, dog denna vecka vid entrén till ett libanesiskt sjukhus efter att läkare vägrat behandla honom då pojkens familj inte hade råd att betala för vården.

Det tragiska fallet med Taha belyser situationen för hundratusentals palestinier som lever i fattiga flyktingläger i Libanon och som är offer för ett apartheidsystem som förvägrar dem tillgång till arbete, utbildning och sjukvård. […]

Kan någon föreställa sig vad som skulle ha hänt om ett israeliskt sjukhus hade lämnat en pojke att dö på sin parkeringsplats eftersom hans far inte hade $ 1.500 att betala för behandlingen?

Det är oerhört skrämmande att se hur saker och ting ställs på ända i debatten om Israel-palestina. För exemplet med den lille palestinske pojken är inte det enda:

Libanon, förresten, är inte det enda arabland som officiellt tillämpar apartheidlagar mot palestinierna, som förnekar dem rätten att få relevant medicinsk behandling och äga egendom.

Så sent som förra veckan meddelades att ett medicinskt centrum i Jordanien har beslutat att sluta behandla palestinska cancerpatienter, eftersom den palestinska myndigheten har underlåtit att betala sina skulder till centret.

Även andra arabländer gör det väldigt besvärligt för palestinierna att få läkarvård.

Det är skandalöst, att medan Israel tar emot palestinska patienter på sina sjukhus, förvägras de vård på arabiska sjukhus av olika anledningar, bland annat pengar. Men då påminns man om att arabiska diktatorer inte bryr sig om sina egna folk, och varför skulle de då ta hand om en elvaårig pojke som är döende vid ingången till ett sjukhus eftersom hans far inte hade $ 1.500?

Och eftersom dödsfallet ägde rum i ett arabiskt land – och offret är en arab – varför skulle någon bry sig om honom? Var finns protesterna mot arabisk apartheid?

Var finns palestinavännernas protester mot den verkliga apartheid som utövas mot palestinierna?

Palestinierna utnyttjas cyniskt i kampen mot Israel, både av arabvärldens despoter och de påstådda svenska palestinavännerna. Men det går inte både att ha palestinierna som slagträ mot Israel samtidigt som man upprätthåller mänskliga rättigheter för de miljoner palestinier som hålls fångna i läger i arabvärlden.

De palestinavänner som är humanister måste sluta spela med i de arabiska despoternas cyniska spel.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.