S-klarspråk om friskolor

Widar Andersson, socialdemokrat och ledarskribent på Folkbladet i Norrköping skriver idag en läsvärd krönika om friskolor:

Att studera på en Friskola är precis lika avgiftsfritt som vad det är att studera på en kommunal skola. Skolorna är öppna för alla. Det som tilltalar mig mest med Friskolor är att de av överlevnadsskäl måste stå på tå för sina elever. En Friskola kan inte få några pengar av skattebetalarna för att göra ett dåligt jobb. […]

En och annan Friskola misslyckas med sitt uppdrag. Då blir de av med sitt tillstånd och sina intäkter. Så ska det vara. Det tragiska är att det bara är fristående skolor som utsätts för denna kontroll. Kommuner kan år efter år fortsätta att vara huvudmän för skolor där 30-40 procent av eleverna inte når upp till de resultat som det politiska Sverige bestämt. Hur denna ordning kan vara något som applåderas av Socialdemokrater är obegripligt för mig.

Viktig poäng av Andersson. Varför tillåts kommunala skolor misslyckas på ett sätt som är förbjudet för friskolor? Det är barnen som tar stryk av detta:

Fristående skolor skälls för att gå med vinst. Klart att de måste gå med vinst. Vad skulle de annars göra? Friskolor är sina egna. De har ingen kommun där de kan rulla in ekonomiska underskott. En Friskola måste över tid vara så pass bra att den kan gå med vinst. Annars finns den inte kvar.

Det påstås att dessa vinster är orättmätiga. Vinsterna kunde i stället ha använts för att förbättra den kommunala skolan. Hur då? Om inte Friskolan hade funnits hade inte dessa vinster uppkommit. De politiker och myndigheter som har hand om skatteintäkterna reagerar ofta precis som de ska då vinsterna blir större och allmänna. De sänker skolpengen. Om det är möjligt att skapa bra skolor med lägre ersättning från skattebetalarna så ska ersättningen sänkas. Mer skattepengar kan i stället föras över till andra områden som t ex äldreomsorg och/eller sjukvård.

Klarspråk av Widar Andersson. Om sossarna resonerade som han skulle de vara ett allvarligt hot. Men nu ser det mer och mer ut som att socialdemokraternas vänstersväng fortsätter.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.