Hvad hvilja egyptierna?

Det är lätt att ryckas med i drömmar om demokrati i Egypten. Det vill vi alla ska hända. Men är framtiden verkligen så ljus för Egypten?

Peter Santesson på inslag.se har skrivit om Human Development Report och dess resultat från Egypten:

Stödet för att äktenskapsbrytare skall stenas ligger på 82 procent i sagda opinionsundersökning. Stödet för att piska och hugga händer av tjuvar ligger på 77 procent. Klassikern, frågan om man skall avrätta muslimer som lämnar islam? 84 procent tycker att det är en bra idé (PEW 2010, igen).

Muslimska brödraskapet skall nu, till allmän glädje, ha övergivit sin tidigare smak för politisk-religiöst motiverat våld. Den egyptiska allmänheten verkar inte vara lika tydlig på den punkten. En minoritet, 46 procent, av PEW:s tillfrågade svarade att det aldrig är acceptabelt med självmordsbombningar mot civila för att försvara islam. Andelen som svarar att det är okidoki att självmordsbomba civila litet då och då har mer än fördubblats de senaste tre åren.

Charles Krauthammer har skrivit om detta, och han menar att Egyptens hopp är en övergångsperiod då det demokratiska Egypten kan samla sig. (Via EoZ, som också har skrivit en viktig analys av Muslimska brödraskapet.)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.