Gardells kamp mot demokratin

Johan Lundberg på Axess har hittat en gammal artikel av Mattias Gardell där han hyllar Moammar Khaddafis Libyen:

Som framgår av kommentatorsfältet nedan, kan man på nätet ta del av Mattias Gardells inspirerande artikel om Libyen och Mohammar Gaddafi från 1992.

Huvudtesen är att revolutionen inte har genomförts fullt så konsekvent som man kan önska: “Problemet är att systemet inte är infört överallt”, heter det till exempel om “arbetsförvaltningen”, det vill säga förstatligandet av företagen.

De dissidenter som finns, är främst av karaktären hard core-marxister som – liksom Gardell själv – beklagar att det i landet råder för mycket liberalism och kapitalism. Gardell är samtidigt positiv till att Gaddafi förordar en “demokratimodell som förfäktas av de svenska syndikalisterna”, det vill säga direktdemokrati.

Han sammanfattar också vad som förenar Mattias Gardells engagemang:

Jag skulle vilja hävda att vi här finner själva kärnan i Mattias Gardells världsbild – det som styr hans ställningstaganden rörande islam, islamism, anarkism, antisemitism och så vidare. Mattias Gardell är kort sagt en person som ser det som sin livsuppgift att uppmuntra och organisera motståndet mot den liberala, demokratiska världen, varhelst och i vilken skepnad det uppträder.

Det är en helt korrekt analys – och självklart har Gardell klippkort till kultursidor och morgonsoffor.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.